Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 2,2%, în septembrie 2022
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 2,2%, în septembrie 2022
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 2,2%, în septembrie 2022
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 2,2%, în septembrie 2022, comparativ cu luna precedentă, la 312,53 milioane de lei, de la 305,78 milioane de lei, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF).

Arieratele de peste 90 de zile au scăzut cu 14,7%, de la 145 milioane de lei la 123,7 milioane lei, în timp ce arieratele de peste 120 de zile au crescut cu 29,3%, de la 103,7 milioane de lei, în august, la 134,2 milioane de lei în septembrie 2022. În schimb, arieratele peste 360 de zile au scăzut de la 57 milioane lei la 54,6 milioane lei (-4,2%).

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte bugetele locale, arieratele au urcat cu 2,53%, de la 287,86 milioane de lei (în august) la 295,16 milioane de lei (în septembrie).

Datoriile de peste 90 de zile au scăzut cu 14,77%, la 120,6 milioane lei, cele peste 120 de zile s-au majorat cu 3%, la 130,9 milioane lei, în timp ce arieratele mai mari de 360 de zile s-au redus cu 4,17%, până la 43,7 milioane de lei.

La capitolul "Buget de stat şi autonome", arieratele s-au diminuat de la 17,92 milioane de lei în august, la 17,37 milioane de lei în septembrie 2022 (-3,07%).

Arieratele de peste 90 de zile s-au redus cu circa 14% la 3,1 milioane lei, cele de peste 120 de zile au crescut cu 13,3%, la 3,4 milioane lei, iar cele mai mari de 360 de zile au scăzut cu 4,4%, la 10,9 milioane de lei.

Creșterea pensiilor. Prof. Mircea Coșea: ”Guvernul este obligat să împartă sărăcia”

Profesorul de economie Mircea Coșea a dezvăluit ce arată, de fapt, această majorare a pensiilor cu 12,5% anunțată de Guvern.

Această reglementare cu majorarea pensiilor pe care Guvernul a făcut-o cu mari eforturi, recunosc, cu mari eforturi, pentru că dânșii sunt obligați să împartă sărăcia, arată starea de precaritate în care se află economia României. O economie care nu poate ridica pensiile până la nivelul inflației este o economie care nu performează. O economie care nu reușește să creeze valoare adăugată, pentru că nu are investiții.

Guvernul nu are alte surse  

Mai ales nu are investiții în sectoare cu mare productivitate. Suntem o economie blocată, în care economia este doar la nivelul stării private, care este supusă la tot felul de presiuni, începând cu impozite și taxe, mergând până la această creștere a salariului minim. Iar dacă totuși se va face această majorare, să o numim creștere, deși unii chiar pierd, deoarece majorarea este sub rata inflației, iar puterea de cumpărare scade, ea se va realiza prin împrumuturi, pentru că Guvernul nu are alte surse. 

Iar aceste împrumuturi la cea mai înaltă rată de dobândă din Europa va duce România într-o perioadă în care vom putea discuta chiar de incapacitate de plată. Pentru că cine ne va mai împrumuta pe noi la astfel de dobânzi, în condițiile în care nu avem capacitatea de rambursare și nefiind nici membri ai zonei euro. 

Lucrurile nu par chiar atât de bine realizate

Repet: această măsură pe care Guvernul a făcut-o și care pare să fie un succes al guvernării este, de fapt, o oglindă a stării foarte, foarte precare, periculos de precare în care se află economia României, aflată la 40 de kilometri de un război adevărat. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel