Arme letale cu nume haioase de alint. Umor cazon

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Tancul rusesc T-72, numit de americani Dolly Parton
Tancul rusesc T-72, numit de americani Dolly Parton
Duritatea traiului cazon nu i-am împiedicat pe soldați să-i păstreze umorul chiar și în vreme de război, umor care s-a manifestat inclusiv de scornirea unor porecle istețe pentru armele din dotarea lor sau a soldaților inamici. Astfel, au apărut ”Berta cea grasă”, ”Dolly Parton” sau ”Episcopul” care, în pofida numelor inofensive, au însângerat câmpurile de bătălie ale lumii.

În primul război mondial, cea mai cunoscută poreclă a fost ”Dicke Bertha” sau ”Bertha cea grasă”, nume pe care soldații germani l-au dat tunurilor navale de mare calibru pe care generalii germani s-au gândit să-l folosească și în luptele terestre. Era un monstru de 10 metri lungime și 42 de tone care trimitea peste fortificațiile inamic proiectile cu un diametru de 42 de centimetri, capabile să distrugă o cazemată din beton cu o singură lovitură. O variantă modificată a bombardat Parisul de la o distanță de 120 de kilometri. Numele l-a primit după Bertha Krupp, cea care conducea Krupp AG, celebrul producător german de armament.

Umorul negru al englezilor

Creativitatea cazonă a atins însă apogeul în al doilea război mondial, când au fost ”ustensile ale morții” care au avut chiar câte două porecle, una de la utilizatori, alta de la adversari. Celebrul tanc american Sherman a fost distribuit cu generozitate și trupelor britanice însă era atât de prost încât englezii l-au poreclit Ronson, după numele unui producător de brichete, deoarece ”se aprinde din prima, de fiecare dată”. Ușurința cu care tancul lua foc a fost observată și de germani care l-au numit ”Prăjitorul de Tommy”, Tommy fiind numele generic cu care erau desemnați britanicii. Din nefericire pentru nemți, tancurile Sherman erau proaste, dar multe.

Englezii au dat dovadă de același umor negru și atunci când au botezat un tun autopropulsat drept ”Bishop”, adică ”Episcopul”. Numele i s-a tras de la faptul că avea turela atât de înaltă încât dădea impresia de unui amvon într-o biserică. Tot înălțimea era defectul major al tunului deoarece era mai vulnerabil la tirul inamic. Spre finalul războiului, englezii au primit de la americani o armă asemănătoare, inclusiv din punct de vedere al înălțimii. L-au botezat ”Preotul”.

Citește și: Industria morții. Câți bani cheltuie omenirea pe arme

Lansatorul de rachete a fost una din marile invenții ale Armatei Roșii, tirul propulsat de pe camioane banale având efecte devastatoare asupra trupelor Wehrmacht-ului. Soldații sovietici alintau această armă cu trandrul nume de ”Katiușa”, diminutiv de la Ekaterina. În schimb, germanii, care trebuiau să îndure rachetele trimise, i-au dat mult mai solemnul nume de ”Orga lui Stalin”. Și Hitler a dat porecla unei arme. Mitraliera MG-42 este folosită, cu mici modificări, și în ziua de astăzi de către soldații germani. Era atât de eficientă încât americanii au botezat-o ”fierăstrăul lui Hitler”.

Mimi Urlătoarea și Dolly Parton

Americanii erau speriați și de echivalentul german al Katiușei, oficial numit de nemți Nebelwerfer. Însă soldații americani i-au dat numele de ”Screaming Mimi”, adică ”Mimi Urlătoarea”. Când însă s-au gândit și americanii să instaleze un lansator de rachete pe tancurile Sherman, l-au numit ”Calliope”, numele muzei poeziei epice.

În timpul Războiului Rece, autoritățile militare au încercat să uzurpe dreptul soldaților de rând de a-și porecli armele, astfel că au fost adoptate supranume oficiale. Astfel celebrul avion F-35 a căpătat solemn supranumele de ”Lightining” sau ”Fulgerul”. Însă soldatul de rând a continut să-și exercite dreptul de a numi vehiculele militare cum îi vine la gură. Astfel, americanii au scornit pentru tancul rusesc T-72 porecla de ”Dolly Parton”, din cauza celor două protuberanțe care mascau șenilele tancului și care le aminteau soldaților de sutienul generos al celebrei cântărețe de country.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel