Laser antirachetă - Statele Unite
Coordonat de laboratorul de cercetare al Forțelor Aeriene din SUA, programul SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator) își propune să instaleze o armă cu energie direcționată pe o aeronavă de luptă pentru a neutraliza rachetele. Misiune deloc ușoară. Laserul trebuie să fie extrem de puternic, în timp ce fasciculul trebuie să fie suficient de rapid pentru a urma traiectoria proiectilului.
Lansat în 2016, proiectul reunește trei dintre cele mai importante companii americane de apărare: Lockheed Martin, Northrop Grumman și Boeing. Toate componentele armei vor fi livrate luna aceasta; primul test de zbor a fost anunțat pentru 2024.
Tun electromagnetic - China
Începând din 2017, marina chineză testează pe una dintre navele sale ceea ce este considerat de postul de televiziune CNBC drept „cel mai puternic tun naval din lume”. Arma a fost văzută în 2021, iar China este, în prezent, singura națiune care a montat-o pe o navă de luptă. Proiectul american de arme electromagnetice, la care Marina SUA lucra de mai bine de un deceniu, a fost abandonat la începutul lunii iulie după o serie de eșecuri.
Potrivit unor surse guvernamentale citate de CNBC, arma chineză este capabilă să lovească ținte aflate la 200 de kilometri distanță, la o viteză de peste cinci kilometri pe secundă.
Drona kamikaze - Israel
Dezvoltată de autoritatea israeliană pentru dezvoltarea tehnologiei militare Rafael, drona Spike Firefly poate transporta o încărcare explozivă de 350 de grame și poate fi ghidată cu ajutorul unei simple tablete pentru a doborî o țintă pe o rază de kilometru.
Cele două motoare electrice permite aparatului să zboare până la o altitudine de 500 de metri, cu o autonomie de 15 minute și putând dezvolta o viteză de 70 kilometri pe oră. Prezentat în 2019 la târgul Milipol din Paris, Spike Firefly va intra curând în dolarea armatei israeliene.
DroneGun - Australia
Compania australiană DroneShield a dezvoltat o armă uriașă cu un design neobișnuit pentru a neutraliza dronele. DroneGun, care măsoară 1,4 metri lungime și 45 de centimetri înălțime, este capabil să bruieze legătura dintre un aparat de zbor fără pilot și operator. În plus, DroneGum obligă drona să aterizeze.
Drona-elicopter - China
Blowfish A2, dezvoltată în China de compania privată Ziyan, o dronă-elicopter, ce poate fi folosită pentru diferite misiuni. Aparatul de peste 13 kg, poate zbura la o altitudine maximă de 5.100 metri și poate dezvolta o viteză maximă de 130 kilometri pe oră.
Cu o autonomie de 80 de kilometri și o capacitate de încărcare utilă de 15 kg, poate efectua operațiuni de transport, recunoaștere sau atac. Blowfish A2 poate fi, de asemenea, combinat cu alte elicoptere Ziyan pentru a forma un roi capabil să atace o țintă în mod coordonat și autonom.
Stealth Bomber - Statele Unite
Northrop Grumman a câștigat, la licitație, proiectul de zeci de miliarde de dolari pentru a dezvolta următorul bombardier stealth al Forțelor Aeriene SUA: B-21 Raider. B-21 Raider, programat pentru primul zbor în 2022, va deveni parte a triadei nucleare americane - pe lângă rachetele balistice intercontinentale și rachetele balistice strategice mare-sol. .
Două prototipuri sunt în prezent în curs de dezvoltare, la un cost unitar de 639 milioane dolari (aproximativ 541 milioane euro). În total, costul programului se ridică la peste 90 de miliarde de dolari (aproximativ 76 de miliarde de euro), cu 145 de aeronave comandate.
Nava de luptă autonomă - China
Dezvoltată de compania de stat China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), nava autonomă JARI a început test pe mare în ianuarie 2020, potrivit South China Morning Post. Lungă de 15 metri, această navă are o autonomie de 500 de mile marine sau 926 de kilometri. Mai presus de toate, această dronă este departe de a fi o barcă de agrement: are două torpile antisubmarin, două mici lansatoare de rachete sol-aer și anti-nave, un tun de 30 mm, precum și rachete antiaeriene cu rază mică de acțiune.
JARI poate fi controlat de la distanță de la bordul navei-mamă sau de la sol. Poate fi, de asemenea, configurat independent, singur sau în și să întreprindă activități de luptă odată comandat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...