ASF: Două companii de asigurări, în TOP în anul 2020

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
ASF: Două companii de asigurări, în TOP în anul 2020
ASF: Două companii de asigurări, în TOP în anul 2020
Două companii de asigurări au cumulat în 2020 aproximativ 75% din portofoliul de asigurări RCA din România, astfel că gradul de concentrare se menţine semnificativ pentru primii asiguratori din top, potrivit raportului privind evoluţia pieţei asigurărilor pe anul 2020 publicat joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Astfel, la 31 decembrie 2020, City Insurance avea o cotă de piaţă aferentă asigurărilor RCA de 43,49%, iar Euroins o cotă de 31,37%, cota de piaţă cumulată a celor două companii fiind de 74,85%. Pe locul al treilea s-a situat Allianz-Ţiriac, cu 6,38% din cota de piaţă a RCA în 2020.

La 31 decembrie 2020, pe piaţa asigurărilor îşi desfăşurau activitatea următorii 9 asigurători autorizaţi de ASF pentru activităţi de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească -Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurari SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa SA.

Cine poate fi COASIGURAT în sistemul de sănătare

În ceea ce priveşte evoluţia primelor, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în anul 2020 a atins suma de aproximativ 3,97 miliarde de lei, restul până la totalul clasei A10 reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

Comparativ cu anul anterior, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 5%, notează ASF. Exprimat în unităţi anuale (pentru a ţine seama de durata diferită a poliţelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 31 decembrie 2020 a fost de 6,32 milioane contracte, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În acelaşi timp, primele brute subscrise pentru RCA au avut o evoluţie descendentă începând cu anul 2016, perioada 2018-2020 marcând o uşoară revenire a acestora, potrivit raportului ASF.

Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 2% la 31 decembrie 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, înregistrând valoarea de 628 lei.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în anul 2020 a crescut comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent cu aproximativ 15%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 6%.

Pe parcursul anului 2020, comparativ cu anul trecut, prima medie a înregistrat o diminuare cu aproximativ 2%, în timp ce dauna medie a crescut cu 7%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel