PAID România (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) avea încheiate, la finalul lunii trecute, 1,81 milioane de polițe de asigurare obligatorii, cu 4,47% mai multe decât polițele active în iulie 2020. Doar aproximativ 20% dintre români își asigură locuințele contra dezastrelor naturale.
Trebuie spus că o mare parte din creșterea de 4,47% este datorată creșterii din ultimul an a numărului de tranzacții imobiliare pentru care băncile solicită o poliță de asigurare împotriva dezastrelor- PAD, românii nefiind convinși de utilitatea acestui tip de asigurări.
În contextul crizei climatice, care se manifestă și la noi în țară prin fenomene extreme care nu erau întâlnite în trecut (incendii de vegetație sau furtuni puternice), președintele ASF a confirmat că va fi nevoie de o ajustare a legislației în domeniu pentru a include și alte tipuri de evenimente asigurate, precum incendiile de vegetație sau furtunile.
„Privind însă la schimbările brutale ale fenomenelor naturale, este clar că se schimbă și natura riscurilor – de exemplu incendiile de pădure care ating și așezări omenești. Probabil că va fi nevoie și de o adaptare a legislației de profil la noile condiții și riscuri cu care ne confruntăm'', a menționat Nicu Marcu.
În opinia acestuia, criza climatică ne obligă să ne adaptăm și să căutăm soluții, inclusiv în domeniul asigurărilor obligatorii de locuințe.
„Recent au fost publicate concluziile şocante ale experţilor ONU în domeniul climei, prezentate într-un raport supranumit „codul roșu pentru umanitate”. Reținem din raport semnalul de alarmă cu privire la dereglările climatice și impactul lor negativ. Multe dintre aceste schimbări sunt foarte probabil ireversibile. De aceea nu ar trebui să uităm instrumentele pe care le avem la îndemână pentru a ne asigura și proteja gospodăriile și locuințele în fața unor riscuri generate de modificări ale mediului natural pe care tot oamenii le provoacă. Observăm schimbări climatice dramatice și fenomene natural extreme care produc adevărate tragedii în comunitățile umane lovite de acestea. Nu mai departe, să ne reamintim incendiile izbucnite vara aceasta și inundațiile de amploare care au afectat nu doar mediul natural dar și sute de gospodării. Sau furtunile ieșite din comun ce au produs pagube semnificative multor locuințe”, a subliniat Nicu Marcu.
Intenția de a introduce și alte evenimente asigurate de polița obligatorie a fost confirmată și de directorul general al PAID, Nicoleta Radu, care a declarat pentru publicația ZF că au fost făcute demersuri comune cu ASF pentru listarea și altor tipuri de dezastre naturale ca evenimente asigurate de polița PAD.
Totuși, implicarea la nivelul autorităților locale (în special cele din mediul rural) rămâne slabă, fapt remarcat și de președintele ASF. Din totalul polițelor încheiate, doar 24,8% sunt pentru locuințe din mediul rural.
„Pentru moment subliniez însă că este datoria autorităților locale să informeze corect locuitorii unităților teritorial administrative cu privire la riscurile la care sunt expuși dar și cu privire la obligativitatea asigurării locuinței în fața dezastrelor naturale, astfel încât să crească semnificativ numărul locuințelor asigurate. În momente dramatice, PAD se poate dovedi soluția rapidă de recuperare a daunelor produse de fenomenele naturale extreme.
În prezent, există multe tipuri de polițe facultative de asigurare a bunurilor și a locuinței. Dar este, prin lege, și polița de asigurare obligatorie a locuinței. Numită și PAD -polița de asigurare a dezastrelor -, aceasta acoperă daunele produse locuințelor de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale ce au fost luate în calcul, la realizarea legislației de profil, că pot apărea în România, respectiv: inundații, cutremur, alunecări de teren, dar și daune ce pot apărea ca efect indirect al producerii acestor dezastre. Prin PAD se acordă despăgubiri numai pentru acele daune care au rezultat din manifestarea unuia/unora dintre cele trei riscuri, nu și din cauza altor fenomene, fie ele naturale sau cauzate de om”, a mai adăugat Președintele ASF, Nicu Marcu.
Citește și: China agită apele pe piața petrolului. Benzina tot scumpă rămâne
Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B ((cele cu pereţii exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...