Atacurile americano-britanice din Yemen au scumpit petrolul. Ce spun analiștii
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Cotaţia barilului de petrol a crescut vineri dimineaţa cu peste 2%, după ce Statele Unite şi Regatul Unit au lansat lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen, ca răspuns la atacurile rebelilor houthi asupra navelor din Marea Roşie, transmite Reuters.

La debutul tranzacţiilor în această dimineaţă, cotaţiile futures la ţiţeiul Brent erau în creştere cu 2%, până la 79 de dolari per baril, în timp ce cotaţiile pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 2,1%, până la 73,55 dolari per baril.

Este prematur să facem evaluări

"Este prematur să facem previziuni. Atacurile au provocat deja perturbarea transportului maritim, antrenând o creștere bruscă a tarifelor de transport maritim în ultimele săptămâni. Dar dacă ultimele evenimente rezolvă problema și rutele de navigație vor redeveni sigure, impactul va fi pozitiv pentru că vom vedea o normalizare a siguației”, spune Khoon Goh, analist la ANZ. a comentat a tarifelor de marfă”.

Potrivit precizărilor sale, ”pentru moment, pieţele au adoptat o abordare prudentă, de aceea nu vedem o reacţie prea mare", dar "dacă va exista o escaladare masivă, reacţia tradiţională de retragere spre zone sigure va fi în beneficiul titlurilor de stat emise de Trezoreria SUA precum şi a monedelor considerate sigure precum yenul japonez şi francul elveţian".

„Lansarea de către SUA și Marea Britanie a atacurilor aeriene asupra rebelilor houthi din Yemen crește riscul ca Iranul să fie direct implicat în conflict, ceea ce ar pune în pericol aprovizionarea cu petrol. Ori, o escaladare treptată a conflictului dintre Israel și Hamas reprezintă un risc pentru creșterea globală și pentru inflație”, a declarat, la rândul său, Shane Oliver, de la firma de consultanță AMP, cu sediul la Sydney. 

20 de milioane de barili de petrol pe zi 

Atacurile americane şi britanice împotriva rebelilor houthi din Yemen au vizat radare şi infrastructură de drone şi rachete, pentru a le reduce capacităţile de a ataca nave comerciale în Marea Roşie. Rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează o mare parte a Yemenului, şi-au intensificat recent atacurile cu rachete şi drone în Marea Roşie, lângă strâmtoarea strategică Bab el-Mandeb, care separă Peninsula Arabică de Africa.

Atacurile americano-britanice din Yemen vin la o zi după ce Iranul a sechestrat un petrolier în zona Golfului Oman, drept represalii faţă de "furtul" de către SUA al unei importante încărcături de petrol transportată de aceeaşi navă anul trecut. Atacurile împotriva rebelilor houthi au fost concentrate în zona strategică Bab el-Mandeb, care separă Peninsula Arabică de Africa. Petrolierul sechestrat de Iran a fost în apropierea strâmtorii Ormuz, între Oman şi Iran, lucru care îi îngrijorează pe analişti.

"Peste 20 de milioane de barili de petrol pe zi trec prin Strâmtoarea Ormuz, echivalentul a 20% din consumul global", subliniază analiştii de la ING.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel