Atacurile cibernetice, alt teren pe care se joacă conflictul israeliano-palestinian

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Hacker
Hacker
Hackerii pro-Hamas au intrat în rețelele israeliene, încercând să paralizeze site-urile de știri și să hărțuiască populația. "În unele case, luminile se aprind şi se sting de la sine, ferestrele se închid singure”, descrie un expert israelian în securitate cibernetică.

O luptă care nu face obiectul unor articole de presă de primă pagină. După atacul declanșat de Hamas pe 7 octombrie asupra Iraelului, batalioane de hackeri și-au pus la bătaie arsenalul digital, pentru a pătrunde în interiorul reţelelor informatice.  "Am constatat că peste 40 de grupuri au revendicat atacuri, fie ele pro-palestiniene sau pro-arabe", a declarat Gil Shwed, CEO-ul fondator al Check Point Technologies, gigantul israelian al securităţii cibernetice, citat de cotidianul economic ”Capital”. El spune că, deocamdată, aceste operațiuni sunt destul de inofensive, ele vizând cu precădere paralizarea unui site, în special a celor de presă. Dar nu numai. "Am observat, de asemenea, în Tel Aviv situații în care au fost piratate panouri publicitare pentru a afișa conținut pro-Hamas și anti-Israel, sau chiar escrocherii prin phishing care vizează cetățeni israelieni", a precizat CEO-ul.

Unele rapoarte menționează, de asemenea, o formă de hărțuire cibernetică împotriva populației. "Sunt atacate casele hiperconectat", detaliază Gil Shwed. Luminile se aprind şi se sting de la sine, ferestrele se deschid sau se închid singure”. Pentru moment, nu pare nimic rău, dar amenințarea ar putea câștiga în intensitate. "Pericolul numărul unu este Iranul", se teme François Deruty, chief intelligence officer la Sekoia.io. Noile grupuri de hackeri care operează din republica islamică, despre care se crede că sunt conduse de guvernul țării, s-ar putea alătura frontului cibernetic, cum ar fi MuddyWater sau OilRig, specializate în sabotajul digital al infrastructurilor dedicate energiei”.  

Renumit pentru apropierea lui de serviciile de informații rusești, gruparea Killnet își concentrează în principal atacurile asupra site-urilor guvernelor și instituțiilor lor. Pentru a recruta noi membri, organizația care continuă să se auto-promoveze prin intermediul rețelelor sociale, chiar și-a înființat recent propria academie de criminalitate informatică, o școală unde hackerii sunt învățați să lanseze atacuri asupra serverelor, să folosească software-ul spion sau să pirateze carduri bancare.

Hackerii Killnet atacă în esență site-urile instituțiilor, cum ar fi Shin Bet, serviciul israelian de informații interne, pe care ar fi reușit să-l pirateze. În schimb, ei susțin că nu doresc să se ocupe de infrastructura sau de echipamentele vitale, pentru a evita efectele secundare asupra populației.

O altă grupare de hackeri, Anonymous, despre care se spune că este și ea apropiată de ruși, şi-a declarat public sprijinul pentru „rezistenţa palestiniană”. Deși a apărut pe radarele experților în securitate cibernetică abia la începutul acestui an, ea a intrat în atenția generală, în special în Franța. În martie, gruparea a atacat site-urile aeroporturilor din Paris, Marseille, Lyon şi Bordeaux, pe care a reuşit să le paralizeze pentru o scurtă perioadă de timp. 

Gruparea, care figurează printre principalii aliaţi ai Killnet, a fost prima care şi-a îndreptat atacurile cibernetice împotriva Israelului, la mai puţin de o oră după primele lansări de rachete de către Hamas. Hackerii săi pretind că au reușit să saboteze de la distanță mai multe sisteme de alarmă israeliene, ceea ce rămâne dificil de verificat. Atacurile împotriva site-ului publicației Jerusalem Post au reușit să blocheze accesul utilizatorilor timp de mai ore la începutul săptămânii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel