AURUL a ieșit ÎNVINGĂTOR! A rezistat, deși mulți anunțau vremuri tulburi

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Metalul galben a rezistat tuturor presiunilor
Metalul galben a rezistat tuturor presiunilor
Nu puțini au fost analiștii care, în ultimele săptămâni, s-au grăbit să anunțe, pe fondul creșterii pieței criptomonedelor, sfârșitul dominației aurului în calitate de activ de refugiu, ca oază de liniște în vremuri tulburi. Dar, surpriză....

În pofida așteptărilor, prețul aurului a rămas stabil de la începutul anului, reușit să rămână peste pragul psihologic de 1.800 de dolari/uncie. Este o performanță pe fondul volatilității crescute a pieței. Metalul prețios a reușit să câștige bătălia cu bitcoin - spre deosebire de cea mai populară criptomonedă, aurul nici măcar nu a fost afectat de creșterea randamentelor obligațiunilor de trezorerie americane pe 10 ani și a indicelui dolarului american, subliniază CNBC.

Contextul macroeconomic rămâne dificil din cauza preocupărilor legate de lanțurile mondiale de aprovizionare, a creșterii inflației și a riscurilor generate de pandemie, care încă persistă. Cu toate acestea, investițiile în aur s-au dovedit a fi foarte rezistente, comparativ cu alte active, precum bitcoin.

"În spatele indicatorilor de inflație, a ratelor dobânzilor și mișcărilor valutare se ascund șocuri semnificative. Din acest motiv, atractivitatea păstrării metalului galben în portofoliu crește, iar prognoza noastră privind un preț mediu al aurului de 1.925 de dolari pe uncie pentru 2022 este confirmată", au declarat analiștii Bank of America.

Citește și AUR, mai este activul de REFUGIU? Ce sfaturi dau experții

Citește și Piața petrolului. Cele mai SUMBRE previziuni încep să se ADEVEREASCĂ

Potrivit economiștilor, rezistența aurului este influențată și de convingerea că Rezerva Federală a SUA (Fed) pierde teren în lupta împotriva inflației. Experții au remarcat, de asemenea, că rezistența aurului pe fondul unor fluctuații puternice ale pieței i-a surprins pe unii, dar a fost, în linii mari, în conformitate cu estimările și previziunile lor.

Cu toate acestea, analiștii de la banca elvețiană UBS se așteaptă în continuare ca prețul aurului să scadă până la 1.650-1.700 de dolari pe uncie în a doua jumătate a anului 2022. Unii experți consideră că piața va trebui să își piardă încrederea în planurile băncilor centrale de a înăspri politica economică. Doar atunci prețul aurului va putea depăși pragul de 1.800 dolari/uncie.

Anul trecut, aurul nu a rezistat la fel de bine la volatilitatea pieței. Metalul a devenit unul dintre cele mai puțin profitabile active pentru investitori, alături de euro și obligațiunile federale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.


pixel