Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Prețul a scăzut cu până la 2,5% luni în tranzacțiile de la New York, după ce a sărit cu peste 3% în tranzacțiile din Asia, atingând un nivel record de 2.135,39 dolari pe uncie, depășind precedentul maxim istoric stabilit în august 2020, notează Bloomberg.
Urcarea până la prețul record a fost amplificată de comentariile de vineri ale președintelui Fed, Jerome Powell, pe care comercianții le-au interpretat ca pregătind terenul pentru o pivotare spre reduceri de rate, ceea ce a stimulat o prăbușire a dolarului american și a randamentelor Trezoreriei.
Investitorii vor fi atenți la o serie de date cheie privind locurile de muncă în următoarele zile pentru a afla indicii cu privire la următorii pași ai Fed.
Forța metalului prețios a fost susținută de o gamă mai largă de factori, de la un val de achiziții din partea guvernelor și a băncilor centrale până la incertitudinea geopolitică, în condițiile în care 41% din populația lumii va merge la urne anul viitor.
Aurul "este răspunsul pentru multe lucruri în acest moment - fie că este vorba de continuarea inflației, de reducerea ratelor sau de incertitudinea legată de războaiele foarte costisitoare care au loc", a declarat Jo Harmendjian, manager de portofoliu la Tiberius Group AG.
Raliul lingourilor
Aurul a crescut cu peste 600% de la începutul mileniului, deși, ajustat la inflație, rămâne sub maximul de 850 de dolari atins în ianuarie 1980, care ar fi echivalent cu peste 3.000 de dolari în dolari de astăzi.
Metalul galben are, de obicei, o relație inversă cu randamentele obligațiunilor, scăzând pe măsură ce creșterea ratelor dobânzilor oferă o alternativă mai atractivă la aur, care nu plătește dobânzi, și crescând pe măsură ce acestea scad.
Acesta a câștigat peste 10% de la începutul lunii octombrie, deoarece randamentele titlurilor de trezorerie și dolarul au scăzut pe fondul așteptărilor tot mai mari de reducere a ratelor de dobândă în SUA. Piețele de swap-uri văd acum o șansă de peste 50% de reducere în martie și estimează o reducere în mai.
Unii analiști au susținut că creșterea aurului până la un nou record a fost exagerată, iar prețurile au scăzut și s-au tranzacționat la 2.024,25 dolari pe uncie la New York.
Mișcarea bruscă de luni se pare că a fost "mai mult determinată de ordinele de stop-loss", a declarat Kelvin Wong, analist senior de piață la Oanda Asia Pacific Pte Ltd., care a avertizat asupra riscului unei retrageri pe termen scurt.
Mulți investitori au rămas pe margine, în timp ce aurul a crescut, ceea ce ridică posibilitatea unor noi creșteri, pe măsură ce întârziații caută să cumpere. Investitorii în aur prin intermediul fondurilor tranzacționate la bursă, un motor cheie al piețelor ascendente anterioare ale metalului, au fost vânzători în cea mai mare parte a acestui an, iar deținerile au scăzut cu mai mult de o cincime față de maximul atins în 2020.
"Poziționarea pieței este ușoară față de momentele anterioare în care prețurile au testat aceste niveluri", au declarat într-o notă Wayne Gordon și Giovanni Staunovo, strategi ai UBS Group AG. "Pentru a vedea prețuri și mai mari de la această bază ridicată, cererea de investiții trebuie să crească sub forma unor achiziții mai mari de ETF-uri".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...