AURUL și PETROLUL, în scădere: Rezerva Federală a SUA a agitat piețele
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Declarația președintelui Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a avut darul de a agita spiritele de piețele materiilor prime. 

Prețul aurului a scăzut ușor joi, sub presiunea previziunilor privind o creștere agresivă a dobânzilor, după ce șeful Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a reafirmat angajamentul Băncii centrale americane de a lupta împotriva inflației.În acest context, aurul spot a scăzut cu 0,2%, la 1.832,91 dolari pe uncie. Contractele futures pe aur din SUA au pierdut 0,2%, la 1.834,30 dolari.

"Avertismentul lui Powell că majorări de 1% reprezintă o posibilitate reală nu a făcut decât să reamintească despre aceaa presiune constantă ce apasă asupra prețului aurului din cauza creșterii ratei dobânzilor", a comentat Michael McCarthy, șeful departamentului de strategie al Tiger Brokers din Australia.

Întrebat de un membru al Comisiei bancare a Senatului american dacă Fed ar putea majora ratele cu 100 de puncte de bază dintr-o dată, Powell a spus că orice variantă trebuie avută în vedere și că oficialii vor lua măsurile ce se impun pentru a restabili stabilitatea prețurilor.

Chiar sub 1800 de dolari/baril

Aurul este adesea considerat o protecție împotriva inflației și un refugiu sigur în timpul crizelor economice, cum ar fi recesiunea. "Aurul ar trebui să rămână pe un trend descendent. Este destul de probabil ca aurul să se tranzacționeze sub 1.800 dolari/uncie în următoarele două săptămâni”, a apreciat Michael Langford, director la firma de consultanță în afaceri AirGuide.

"Aurul este o criptomonedă pentru (baby) boomeri, nu are o utilizare industrială semnificativă și este un depozit psihologic de valoare în același mod în care a fost cripto pentru generația tânără”, a adăugat el.

Dolarul s-a stabilizat la niveluri ridicate după unele pierderi din sesiunea precedentă, limitând cererea de lingouri la prețul dolarului verde în rândul cumpărătorilor care dețin alte monede. Argintul la vedere s-a scumpit cu 0,5%, la 21,28 dolari pe uncie, platina a scăzut cu 0,3%, la 923,62 dolari, iar paladiul a rămas stabil, la 1.864,18 dolari.

La rândul său, prețul petrolului a scăzut joi dimineață cu 2%, extinzând pierderile din ziua precedentă, investitorii fiind îngrijorați de faptul că majorările agresive ale ratelor de dobândă din SUA ar putea declanșa o recesiune și ar putea afecta cererea de combustibil.

Teama de recesiune spune tot 

Contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI) au pierdut  2,39 dolari, sau 2,3%, la 103,80 dolari pe baril la ora 0031 GMT. Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 2,24 dolari, sau 2,0%, la 109,50 dolari pe baril. Miercuri, cele două mărci de țiței pierduseră deja din valoare circa 3%, ajungând la  cele mai scăzute niveluri de la jumătatea lunii mai.

Investitorii continuă să evalueze cât de îngrijorați ar trebui să fie în legătură cu posibilitatea ca băncile centrale să împingă economia mondială în recesiune, în timp ce încearcă să limiteze inflația prin majorări ale ratelor dobânzilor.

"Piețele petroliere au rămas sub presiune, investitorii fiind îngrijorați de faptul că majorarea ratelor de dobândă din SUA va bloca redresarea economică și va reduce cererea de carburanți", a declarat Kazuhiko Saito, analist-șef la Fujitomi Securities Co Ltd.

Citește și Explozia preţului carburanţilor. Chirieac: Privesc cu groază situaţia

"Fondurile speculative americane și europene și-au lichidat pozițiile înainte de sfârșitul celui de-al doilea trimestru, ceea ce amplifică starea de îngrijorare a investitorilor", a adăugat el, prezicând că WTI ar putea coborî sub 100 de dolari pe baril înainte de vacanța de 4 iulie în Statele Unite.

Între timp, președintele SUA, Joe Biden, a cerut Congresului să accepte o suspendare de trei luni a taxei federale pe benzină pentru a combate prețurile record la pompă și pentru a oferi o ușurare temporară familiilor americane în această vară.

"Vestea a impulsionat temporar prețurile produselor petroliere, dar apoi s-a considerat că, chiar dacă taxa pe benzină ar fi suspendată, prețurile de vânzare cu amănuntul vor rămâne ridicate, ceea ce va face dificilă stimularea cererii", a declarat Saito de la Fujitomi.

Administrația americană pentru energie a anunțat că datele săptămânale privind petrolul, care trebuiau să fie publicate joi, vor fi amânate din cauza unor probleme de sistem cel puțin până săptămâna viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel