Marți, paladiul a atins 1.568,11 dolari/uncie, un record pentru această materie primă utilizată în proporție de 80% în industria auto. Foarte departe de nivelul său de la mijlocul lunii august 2018, când prețul acestui metal, produs cu precădere în Rusia și Africa de Sud, a căzut la 836 de dolari/uncie, cea mai mică valoare din precedentele 12 luni.
Din ianuarie însă, paladiul a recuperat tot, devenind mai scump decât aurul, element de referință pentru metalele prețioase. ”În ultimii ani, cererea de paladiu pentru catalizatorii de benzină a fost puternică, pe fondul creșterii economiei chineze și a declinului autoturismelor diesel, urmare a scandalului Volkswagen”, a comentat Steven Friedman, de la Renaissance Capital.
Să fie mâna Rusiei?
De o bună bucată de timp, paladiul a înlocuit plantina în vehiculele pe benzină. În schimb, mașinile diesel continuă să utilizeze platina. Și, având în vedere scăderea ponderii acestora din urmă pe piețele mondiale după scandalul Dieselgate (un recul de 8% în 2018), dar și noile norme antipoluare în vigoare atât în Europa, dar și în China, tendința, în cazul paladiul ar fi una de ascensiune constantă.
Citește și Aurul și paladiul s-au luat la întrecere. La scumpire
Nu toți analiștii subscriu acestei estimări. Bernard Dahdah, de la banca Natixis, nu își explică, spre exemplu, de ce paladiul s-a scumpit atât de mult într-un timp atât de scurt. Deci, crede expertul, se va produce o corecție. ”Piața acestui metal este, probabil, una dintre cele mai mici dintre piețele materiilor prime”, a precizat el.
În opinia lui, ar putea fi vorba de o manevră Rezervei de stat a Rusiei (Gohran), structură care controlează vânzările de pietre și metale prețioase. De precizat că Rusia este cel mai mare producător de paladiu din lume, cu aproape 39% în 2017.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...