Australia înființează un serviciu de supraveghere a Google și Facebook

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Australia va supraveghea activitățile Google și Facebook
Australia va supraveghea activitățile Google și Facebook
Guvernul Australiei a anunţat vineri înfiinţarea unui birou special pentru a supraveghea activităţile Google şi Facebook şi a se asigura că respectă drepturile privind datele private ale utilizatorilor şi legile antimonopol, relatează agenţia EFE. 

Măsura, impulsionată de o recomandare a Comisiei Australiene de Concurenţă şi Consum (ACCC), intervine într-un context de preocupări privind puterea pe care o deţin aceste companii de tehnologie pe pieţe şi influenţa asupra populaţiei prin culegerea de date cu caracter privat. 

ACCC a publicat vineri 23 de sugestii, precum şi un raport final privind platformele digitale, cerut de Guvern în 2017, unde este prevăzută crearea unui birou special în cadrul instituţiei pentru "investigarea şi supravegherea problemelor de pe pieţele pe care operează aceste platforme digitale". 

"Aceste companii sunt printre cele mai puternice din lume", a afirmat şeful Departamentului Tezaur, Josh Frydenberg, menţionând că aceste multinaţionale "trebuie să fie mai responsabile în privinţa activităţilor lor şi mai transparente". 


Camberra a subliniat, de asemenea, că platformele digitale culeg şi utilizează o mare cantitate de date cu caracter personal şi este necesară informarea consumatorilor în legătură cu datele colectate, precum şi cu cine şi cum le foloseşte. 

Scandal uriaș din cauza virusului Pegasus folosit de israelieni ca armă 

Frydenberg a precizat că este nevoie să fie dezvoltat un cadru legal pentru a putea fi siguri că puterea acestor companii nu va fi utilizată pentru a diminua concurenţa pe piaţa media şi în publicitate", conform unui comunicat al Departamentului de Tezaur. 

"Acţionarea în ceea ce priveşte legile de protecţie a consumatorului şi problemele de confidenţialitate, precum şi politicile şi legile referitoare la concurenţă vor fi vitale pentru a aborda problemele asociate cu puterea pe piaţă a platformelor digitale şi acumularea de date ale consumatorilor", a spus preşedintele ACCC, Rod Simms, într-un comunicat. 

Pe de altă parte, directorul general al Digital Industry Group -companie ce reprezintă Google, Facebook şi Twitter - Sunita Bose, a cerut Guvernului precauţie. 

"Examinăm atent aceste recomandări pentru a ne asigura că nu vor atrage consecinţe neintenţionate asupra tuturor afacerilor digitale şi a alegerii de produse sigitale disponibile pentru consumatorii australieni", a spus Bose într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel