Australia va construi cea mai mare centrală solară din lume

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Parc fotovoltaic
Parc fotovoltaic
Australia a aprobat miercuri planul realizării unei mari ferme solare în nordul țării, proiect definit drept „cea mai mare zonă solară din lume”.

Decizia vine în contextul în care energia solară se dezvoltă în ritm galopant la nivel global, devenind o componentă esențială a mixului energetic al multor țări. Scăderea prețurilor la panourile fotovoltaice și progresul tehnologic au provocat o adevărată explozie a capacității de producție solară instalată, înmulțită cu aproape 1000 în 20 de ani. Această creștere uluitoare, susținută de politici guvernamentale favorabile și de conștientizarea sporită a problemelor climatice, transformă radical modul în care lumea produce și consumă electricitate.

Ponderea energiei solare în mixul energetic global a urmat și ea această tendință, crescând de la 0% în 2000 la 5,5% în 2023. În ceea ce privește puterea, fiecare 100 GW de instalații solare fotovoltaice poate fi comparat cu 40.000 de turbine eoliene (cu o putere unitară de 2,5 MW) sau 100 de reactoare nucleare.

Cât 20.000 de turbine eoliene

În ceea ce privește energia electrică produsă, trebuie să se țină cont de factorii de încărcare ai diferitelor unități de producție pentru a le putea compara între ele. Factorul de sarcină al panourilor fotovoltaice, care livrează energie în mod intermitent, este estimat în medie între 9% și 12% în funcție de zona de instalare. Cel al turbinelor eoliene, de asemenea intermitentă, ajunge în medie la 23% (mai mult în cazul unităților offshore) iar cel al centralelor nucleare la 77%.

Concret, 1 MW fotovoltaic produce prin urmare, în medie, jumătate din cantitatea de energie electrică decât 1 MW energie eoliană și de aproape 7 ori mai puțin decât 1 MW energie nucleară. Luând în considerare aceste date, se poate estima că 100 GW de fotovoltaic este echivalentă, într-o perioadă dată, cu energia furnizată de 20.000 de turbine eoliene sau 15 reactoare nucleare.

Din Australia în Singapore

Revenind la Australia, ministrul Mediului, Tanya Plibersek, a declarat că vasta fermă solară va produce suficientă energie pentru a alimenta trei milioane de case și va include panouri, baterii și, nu în cele din urmă, un cablu care va lega Australia de Singapore.

„Va fi cea mai mare zonă solară din lume, făcând Australia lider mondial în energie verde”, a asigurat oamna Plibersek. Se estimează că această fermă solară va furniza patru gigawați de energie pe oră pentru uz casnic. Alți doi gigawați vor fi trimiși în Singapore. Bateriile ar putea stoca până la aproximativ 40 de gigawați.

12.000 de hectare

Cunoscut sub numele de SunCable, acest proiect care se va întinde pe 12.000 de hectare este situat nordul Austrialiei, o regiune extrem de însorită Mike Cannon-Brookes, om de afaceri în domeniul tehnologiei, un miliardar care militează pentru protejarea mediului înconjurător.

Centrala urmează să intre în funcțiune în 2030. Unda verde din partea guvernului australian este „un moment important în evoluția proiectului”, a declarat directorul general al SunCable Australia, Cameron Garnsworthy.

Dar aceasta mai trebuie să treacă prin mai multe etape înainte de a vedea lumina zilei. Va trebui să fie aprobat de o serie de actori, cum ar fi Autoritatea de Reglementare a Pieței Energetice din Singapore, guvernul indonezian și comunitățile indigene din Australia.

„Putere de energie curată”

„SunCable își va concentra acum eforturile pe următoarea etapă de planificare pentru a avansa proiectul către o decizie finală de investiție planificată pentru 2027”, a declarat miliardarul Cannon-Brookes. Venind în completare, Amanda McKenzie, directorul executiv al ONG Climate Council, a apreciat că preconizata centrală solară constituie un pas cheie în transformarea Australiei într-o „putere de energie curată”.

Astfel de proiecte sunt esențiale pentru „furnizarea de energie la prețuri accesibile și reducerea poluării climatice”, a adăugat ea. În prezent, Australia este unul dintre principalii exportatori mondiali de cărbune și gaz, dar este grav afectată de efectele schimbărilor climatice (căldură intensă, inundații și incendii de vegetație).

În 2022, energia regenerabilă a reprezentat 32% din producția totală de energie electrică a Australiei, comparativ cu 47% pentru cărbune, potrivit ultimelor date guvernamentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Năstase a demonstrat tuturor că, deși este general-maior
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
Recoltarea cerealelor / Foto: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Furtuna din Caraș Severin
Judecătorie / Foto: Freepik
BVB/ FOTO: Facebook
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact

pixel