Roșu pe linie la Bursa de Valori București: BET pierde 1,55%
Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...
Austria și-a exprimat vineri disponibilitatea de a renunța la dreptul de veto privind aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen. Decizia finală ar putea fi luată pe 12 decembrie, la următoarea reuniune a miniștrilor de interne din Uniunea Europeană, potrivit AFP.
Ministrul pare mulțumit
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat, după o reuniune la Budapesta, că măsurile luate pentru protecția frontierelor externe au dat rezultate semnificative. „În doi ani, am consolidat protecția frontierelor externe, iar imigrația ilegală a ajuns aproape de zero în Austria”, a afirmat Karner.
El a menționat că aceste progrese constituie un pas important în vederea votului decisiv, care ar putea permite României și Bulgariei să devină membre cu drepturi depline în Schengen la începutul anului 2025.
Foaie de parcurs pentru extinderea Schengen
Din 2022, Austria s-a opus extinderii zonei Schengen, invocând un număr prea mare de intrări ilegale pe teritoriul său. Aceasta a acceptat, însă, în martie 2023, o aderare parțială a României și Bulgariei, limitată la aeroporturi și porturi, și a stabilit o foaie de parcurs pentru extinderea la frontierele terestre.
Conform acordului publicat vineri, aderarea completă va fi însoțită de controale temporare pe o perioadă inițială de șase luni, pentru a minimiza riscul unor rute alternative de migrație.
Miniștrii de interne din România, Bulgaria și Austria s-au întâlnit la Budapesta pentru a analiza progresele făcute. În acest context, România și Bulgaria au convenit asupra unui contingent comun pentru protecția frontierei cu Turcia, ceea ce a contribuit la schimbarea poziției Austriei.
Un vot crucial pe 12 decembrie
Premierul României, Marcel Ciolacu, s-a arătat optimist în privința deciziei finale. „Sunt încrezător că pasul final va fi făcut în curând”, a scris acesta pe rețeaua de socializare X.
De asemenea, ministrul bulgar de interne, Atanas Ilkov, a subliniat angajamentul țării sale de a-și îndeplini responsabilitățile: „Vă mulțumim din nou pentru încrederea ce ne-a fost acordată. Vom fi la înălțime.”
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a salutat rezultatul pozitiv al discuțiilor și a făcut referire la votul crucial din 12 decembrie, care ar putea marca un moment istoric pentru cele două state membre.
De ce este benefic
Creat în 1985, spațiul Schengen include 25 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și țări asociate precum Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Peste 400 de milioane de persoane beneficiază de libertatea de a călători fără controale la frontierele interne.
Aderarea completă a României și Bulgariei ar consolida acest spațiu de liberă circulație, contribuind la creșterea coeziunii europene și la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Decizia finală de luna viitoare ar putea însemna sfârșitul unei lungi perioade de așteptare pentru cele două state și o nouă etapă în integrarea europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...
O eventuală suspendare a...
„Traversăm o perioadă în care...
Platforma de criptomonede,...
Banca Centrală Europeană (BCE)...
După ani în care autoritățile...
Președintele Rezervei Federale...
Economia zonei euro şi cea a UE...
Schimbare de generație la...
Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...
Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.
Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.
Franța cere acțiuni urgente...
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Dobânzile interbancare ROBID și...
Formularul tipizat folosit de...
Prețul cuprului scade din nou,...
Oficial, gigantul spaniol...
Petrolul scade brusc cu aproape...
Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...
Piața paladiului se...
INS a publicat datele privind...
Germania riscă să rateze...
Declarația unică (Formular 212)...