Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
La finele lunii octombrie, presa austriacă a informat că un consorţiu care cuprinde Aker ASA, firma mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul global de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P a OMV. Oferta consorţiului norvegian, care nu include divizia OMV Petrom şi nici operaţiunile de explorare şi producţie ale OMV din Rusia, evalua un pachet de 51% din divizia de E&P a OMV undeva între 5,5 şi 7 miliarde de dolari.
Luni, la o întâlnire cu jurnaliştii austrieci, Magnus Brunner a spus că oferta consorţiului norvegian nu garantează securitatea aprovizionării cu energie pentru populaţia Austriei. "Ar fi o vânzare a bijuteriilor de familie ale statului fără o îmbunătăţire a status quo-ului", a spus oficialul austriac.
Magnus Brunner a cerut holdingului de stat OBAG, care este cel mai mare acţionar individual la OMV cu un pachet de 31,5% din acţiuni, să examineze situaţia actuală şi perspectivele viitoare pentru livrările de gaze în Austria. La finalul analizei, OBAG a ajuns la concluzia că cea mai viabilă opţiune ar fi crearea unui organism guvernamental responsabil de coordonarea achiziţiilor de gaze pentru că ar costa foarte puţin şi ar ridica riscuri mici pentru guvern deoarece organismul de coordonare nu ar acţiona el însuşi ca cumpărător de gaze.
A fost analizată şi o preluare completă de către o companie de stat a achiziţiilor de gaze însă nici şeful OBAG, Edith Hlawati, şi nici ministrul de Finanţe, Magnus Brunner, nu sunt receptivi la această idee pentru că ar însemna preluarea contractelor de aprovizionare convenite cu Gazprom de către statul austriac precum şi asumarea riscurilor asociate cu tranzacţiile de gaze. În plus, ar fi nevoie de o lege privind naţionalizarea subsidiarei OMV care se ocupă cu tranzacţiile cu gaze, ceea ce ar putea genera îngrijorări în interiorul Comisiei Europene.
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
Citește și În plin așa-zis boicot, companiile cu capital austriac se simt bine în România
Iar dovada că aceste mari companii, precum OMV Petrom sau Esrte Bank o duc bine și nu resimt, cel puțin pentru moment, zbuciumul izbucnit de atitudinea Austriei față de România, o constituie evoluția lor la BVB. Care arată perfect normal, fără prăbușiri spectaculoase, care ar putea fi interpretate ca un semnal de alarmă, ca o deteriorare a poziției lor pe piața românească. OMV Petrom, spre exemplu. Pe o piață în scădere pe toți indicii ... Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...