Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Deși ratele dobânzilor "ar trebui să înceapă să scadă", în lipsa unor șocuri majore, BCE nu ar trebui să se grăbească să înceapă procesul, a declarat oficialul leton pentru Bloomberg.
"Ar fi cu totul și cu totul mai rău dacă nu așteptăm puțin", a spus acesta vineri la Riga. "Am văzut din anii '70 și '80 că, dacă se începe să se relaxeze prea devreme, atunci există riscul ca inflația să înceapă să revină și atunci ar trebui să se majoreze ratele mult mai mult."
Comentariile vin la mai puțin de o zi după ce BCE a menținut dobânda la depozite la nivelul record de 4% pentru a treia ședință consecutivă. În condițiile în care președintele Christine Lagarde a ripostat mai puțin energic decât se aștepta împotriva pariurilor pieței pentru o reducere încă din primăvară, investitorii și-au intensificat pariurile pentru luna aprilie. Factorii de decizie politică au părut să convergeau în jurul unei mișcări în luna iunie.
Traderii au ignorat avertismentul lui Kazaks, iar obligațiunile și-au extins câștigurile vineri dimineață. Piețele monetare indică în continuare o probabilitate de aproape 90% de reducere cu un sfert de punct până în aprilie, fiind așteptată o relaxare de 146 de puncte de bază pentru întregul an. Randamentul german la doi ani - unul dintre cele mai sensibile la politica monetară - este cu două puncte de bază mai mic, la 2,58%, cel mai scăzut nivel din ultimele 10 zile.
La Vilnius, Gediminas Simkus, membru al Consiliului guvernatorilor, a declarat că, deși este mai puțin optimist decât piețele în ceea ce privește perspectiva unei reduceri a ratelor dobânzilor în aprilie, este deschis la minte și va analiza datele care vor sosi între timp.
"Cu cât ne îndreptăm mai mult spre anul 2024, probabilitatea unei reduceri crește", a spus acesta.
Între timp, colegul său croat, Boris Vujcic a subliniat că nu a existat o relaxare a tonului din partea BCE joi, spunând că nu a considerat că mesajele din conferința de presă a lui Lagarde au fost dovish.
"A reflectat foarte bine discuția pe care am avut-o în cele două zile", a declarat acesta pentru. "Dar, în ultima vreme, am sentimentul că piețele iau orice spui ca fiind dovish. Au fost foarte încântate de declanșare".
Retragerea inflației
În ciuda unei retrageri puternice a inflației anul trecut, oficialii nu sunt gata să declare victoria și sunt îngrijorați în special de faptul că o creștere puternică a salariilor ar putea susține presiunile asupra prețurilor.
Riscurile legate de piața muncii rămân în prim-plan, deoarece șomajul rămâne scăzut, potrivit șefului băncii centrale slovene, Bostjan Vasle.
"Toate acestea se reflectă parțial în creșterea salariilor, care este în prezent semnificativ peste nivelul care ar fi în concordanță cu o inflație de 2%", a declarat vineri pentru postul de radio RTVSLO.
În timp ce creșterea prețurilor în zona euro, formată din 20 de țări, s-a reaccelerat în decembrie - până la 2,9% față de anul trecut - acest lucru s-a datorat în principal efectelor de bază, iar BCE se așteaptă ca încetinirea să se reia în 2024, chiar dacă mai moderat.
În același timp, economia se luptă și este posibil să fi suferit o ușoară încetinire în a doua jumătate a anului trecut. O estimare pentru ultimele trei luni din 2023 este așteptată marți de la Eurostat. Kazaks a recunoscut că o recesiune este o posibilitate.
Revenind la ratele dobânzilor, el a spus că punctul de plecare pentru orice ciclu de relaxare va modela creșterile în care sunt reduse costurile de împrumut.
"Există multe modalități de a ajunge la 2% - ați putea face pași mai mici mai devreme sau ați putea face pași mai mari ceva mai târziu - toate acestea vor depinde de date", a spus Kazaks.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...