Avertisment pentru Guvernul german: Atenție la afacerile din China
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Berlin
Berlin
Expunerea economică ridicată a Germaniei față de China implică riscuri semnificative pentru una dintre cele mai mari economii ale Europei

Fondul Union Investment, care administrează active în valoare totală de 432 de miliarde de euro, a examinat, într-un studiu consultat de Reuters, aproape 2.000 de companii cotate la bursă din întreaga lume. Concluzia: companiile germane sunt deosebit de vulnerabile.

Nici o altă țară

„Nici o altă țară, nici măcar vecinii direcți ai Chinei, cum ar fi Japonia și Coreea de Sud, nu are atât de multe mari companii cu o expunere atât de semnificativă la China”, se arată în studiu, adăugând că în această situație se află aproape un sfert din toate companiile germane monitorizate de Union Investment.

China este cel mai mare partener comercial al Germaniei din 2016, cu schimburi bilaterale de aproape 300 de miliarde de euro, mai mult decât în relațiile cu Statele Unite. Dacă până acum câțiva ani, acest lucru nu constituia un mare pericol, acum Guvernul de la Belin încearcă din răspunteri să convingă companiile germane să stea cât mai departe de China, iar pe cele care derulează afaceri în această țară să-și reducă, treptat, activitatea, cu perspectiva relocării în alte state. 

Exact invers 

Realitatea arată însă cu totul altfel: potrivit administratorului fondului, surprinzător este faptul că, spre deosebire de multe alte întreprinderi din întreaga lume, companiile germane își externalizează din ce în ce mai mult activitățile de cercetare și dezvoltare către China.

„Această strategie este riscantă pe mai multe planuri: Germania suferă ca locație de afaceri, deoarece zonele în care crearea de valoare este importantă sunt transferate în străinătate, în timp ce industria furnizorilor pierde comenzi”.

Union Investment deține participații în aproape toate companiile germane importante, inclusiv în producătorii de automobile Volkswagen, BMW și Mercedes-Benz, precum și în BASF, toate având legături strânse și expunere la economia chineză. Această expunere înseamnă că producătorii auto germani se confruntă cu riscuri precum excluderea pieței chineze și creșterea concurenței asiatice în Europa, a spus administratorul fondului.

Riscuri

Producătorii germani de automobile s-ar putea confrunta cu măsuri de răzbunare în China dacă Berlinul îi protejează de rivalii asiatici, a atras atenția Union Investment, adăugând că tehnologia oferită de producătorii germani de automobile poate fi acum înlocuită, contrar credinței populare, care s-a întâmplat în urmă cu zece ani.

„Acest lucru face ca represaliile să fie mai puțin dureroase pentru China – un criteriu de decizie important pentru Beijing, după cum știm cu toții”, a subliniat Union Investment. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Portugalia va construi un nou aeroport la Lisabona

Acest nou aeroport, care se va numi Luis de Camoes, „are...

Ambițiile spațiale ale Chinei reprezintă o amenințare?

Pe 3 mai, China a lansat una dintre cele mai ambițioase...

Scădere istorică a prețului boabelor de cacao

Iar ceea ce a pus capăt ascensiunii la fel de istorice...

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Grup de influenceri, proces împotriva interzicerii TikTok

Un grup de influenceri TikTok au intentat un proces la o...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.


pixel