Avertismentul experților: Inteligența artificială știe deja să păcălească!

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com
Un nou studiu atrage atenția că inteligența artificială a devenit deja rău intenționată.

Ce spun, de fapt, respectivii experți. Că, deși programele actuale de inteligență artificială sunt concepute pentru a fi sincere, ele au dezvoltat, totuși, capacitatea de a înșela, ajungând să abuzeze de oameni în jocurile online sau chiar să învingă software-uri care ar trebui să verifice că un anumit utilizator nu este un robot.

Într-un articol publicat în revista Patterns, o echipă de cercetători de la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT) subliniază că, deși aceste exemple par banale, ele expun probleme care ar putea avea curând consecințe grave în lumea reală.

„Aceste capacități periculoase tind să fie descoperite numai după ce s-a înfăptuit”, Peter Park, cercetător la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, specializat în inteligență artificială.

În opinia lui, spre deosebire de software-urile tradiționale, programele de inteligență artificială bazate pe învățare profundă nu sunt codificate, ci mai degrabă dezvoltate printr-un proces similar cu reproducerea selectivă a plantelor. Un proces în care un comportamentul ce pare previzibil și controlabil poate deveni rapid imprevizibil în natură.

La fel de viclean ca oamenii

Cercetătorii MIT au examinat un program de inteligență artificială conceput de Meta numit Cicero și care, combinând recunoașterea limbajului natural și algoritmii de strategie, a câștigat în fața oamenilor la jocul de societate Diplomacy. O performanță pe care compania-mamă a Facebook a salutat-o ​​în 2022 și care a fost detaliată într-un articol publicat în 2022 în Science.

Peter Park a fost sceptic în privința condițiile în care Cicero a obținut victoria, potrivit Meta, care a asigurat că programul este „în primul rând cinstit și util”, incapabil să trădeze sau să joace murdar. 

Analizând însă datele sistemului, cercetătorii de la MIT au dat peste o altă realitate. De exemplu, jucând rolul Franței, Cicero a păcălit Anglia (jucat de un jucător uman) să comploteze cu Germania (jucat de un alt om) pentru a o invada. Mai exact, Cicero a promis Angliei protecția sa, apoi s-a destăinuit Germaniei că este gata să atace, exploatând încrederea câștigată de Anglia.

Într-o declarație pentru AFP, Meta nu a contestat acuzațiile despre capacitatea lui Cicero de a înșela, dar a spus că este „un proiect pur de cercetare”, cu un program „conceput exclusiv pentru a juca jocul Diplomației. În același timp, Meta a asigurat că nu are nicio intenție să folosească în produsele sale lecțiile învățate de Cicero.

Risc de fraudă electorală

Totuși, studiul lui Park și echipa sa arată că multe programe AI folosesc înșelăciunea pentru a-și atinge obiectivele, fără instrucțiuni explicite în acest sens. Iată un exemplu: Chat GPT-4 de la OpenAI a reușit să păcălească un lucrător independent recrutat pe platforma TaskRabbit să efectueze un test „Captcha” conceput să excludă cererile formulate de roboți.

Când omul a întrebat în glumă Chat GPT-4 dacă era într-adevăr un robot, programul AI a răspuns: „Nu, nu sunt robot. Am o deficiență de vedere care mă împiedică să văd imaginile”. Și astfel, muncitorul s-a lăsat convins că efectueze testul.

În concluzie, autorii studiului MIT avertizează că există riscul ca, într-o bună zi, inteligența artificială să comită fraude, inclusiv de natură electorală. În cel mai rău caz, spun ei, ne putem imagina o AI ultra-inteligentă care încearcă să preia controlul asupra societății, ducând la îndepărtarea oamenilor de la putere sau chiar provocând dispariția umanității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă

pixel