Crezi că în România trebuie implementată mai bine ideea testamentului ?
"Este adevărat faptul că în România puține persoane aleg să dispună prin testament. Asta și pentru că, în ipoteza în care persoana care lasă moștenirea nu are testament, copiii și soțul supraviețuitor vor moșteni în integralitate averea. Or, în cele mai multe cazuri, asta era și dorința defunctului, prin urmare întocmirea unui testament nu apare ca fiind necesară în majoritatea cazurilor", a spus avocatul.
Cum trebuie să arate un testament valid? Care sunt pașii prin care trebuie să treacă persoana respectivă?
"Dacă însă dorește să dispună prin testament, acesta poate fi întocmit la notar sau chiar de către persoana care lasă moștenirea (testamentul olograf) . În această din urmă ipoteză, a testamentului olograf, el trebuie să fie scris în întregime doar de mână, să conțină data întocmirii și semnătura. Lipsa oricăreia din aceste condiții (scrierea de mână, data, semnătura) duce la nulitatea absolută, deci testamentul nu va fi apt să producă efecte", a declarat Alexandru Sima.
Avantajul unui testament întocmit la notar
"Trebuie însă spus că testamentul întocmit la notar prezintă două mari avantaje: persoana beneficiază de consilierea juridică a notarului public la momentul întocmirii, și, poate cel mai important, testamentul va fi trecut într-un registru electronic, astfel că oriunde se va dezbate moștenirea în viitor, fie la un notar public, fie în instanță, el va putea fi citit și respectat. Testamentul olograf este prin definiție o foaie de hârtie, care se poate deteriora, pierde sau distruge, ducând la neaplicare", a adăugat avocatu.
Există vreo condiție în care testamentul poate să fie atacat?
"De principiu, orice testament, deci și cel făcut la notar, poate fi atacat, fie pentru că nu respectă anumite dispoziții legale (exemplu: nu respectă rezerva succesorală a moștenitorilor rezervatari), fie pentru că persoana care a lăsat moștenirea nu mai avea discernământ la data întocmirii testamentului. Bineînțeles că aceste aspecte trebuie probate, iar în cazul lipsei discernământului proba este dificil de realizat, dar dacă se face această probă chiar și un testament autentic (întocmit la notar) poate fi atacat cu succes", a explicat Alexandru Sima.
Alexandru Sima este Senior Associate în cadrul Săvescu și Asociații, Baroul București, Specializat în Drept civil și Drept comercial.
Citește și: Ai divorțat? Uite cum poți câștiga bani de la fostul soț
"Prestația compensatorie permite soțului divorțat să-și păstreze nivelul de trai de care s-a bucurat în timpul căsătoriei din banii fostului soț. Acest beneficiu il poate avea oricine îndeplinește aceste 2 condiții:
1. Mariajul a durat cel puțin 20 de ani
2. Divorțul s-a pronunțat din culpa exclusiva a celuilalt soț
Daca aceste 2 condiții sunt îndeplinite este posibil ca în teorie, o soție care nu aducea venit în gospodărie, adică era casnică să poată să-i solicite fostului soț milionar să îi remită sumele de bani necesare pentru a-și păstra acelaşi nivel de trai de care s-a bucurat în timpul căsătoriei", a explicat avocatul Alexandru Sima.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Banca Naţională a comunicat...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Invitat la interviurile DCNews,...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...