Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Grecia. Foto: Pexels.com
Grecia. Foto: Pexels.com
Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în curs.

Conform informațiilor furnizate de Kathimerini, Banca Centrală a Greciei (BoG) a revizuit în scădere, pentru a doua oară de la începutul lunii decembrie, prognozele privind evoluția economiei, din cauza riscului unei escaladări a crizelor geopolitice în Ucraina și Orientul Mijlociu, cu posibile repercusiuni asupra economiei globale.

Proiecția creșterii PIB-ului Greciei pentru acest an a fost redusă de la 2,5% la 2,3%, conform noii estimări a Băncii Centrale, aliniindu-se cu prognoza Comisiei Europene, în ciuda faptului că bugetul a anticipat o expansiune de 2,9%.

Creșterea economică din 2023, deși a fost peste media zonei euro, s-a situat la 2%, sub estimările autorităților grecești.

Se estimează că investițiile și consumul privat vor continua să fie principalele motoare de creștere a activității economice, în timp ce contribuția externă va fi negativă. Politica monetară va fi relaxată, iar investițiile publice vor contribui pozitiv la avansul economic, datorită Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Cu toate acestea, Banca Centrală a Greciei a emis avertismente privind tensiunile geopolitice, absorbția mai redusă a fondurilor europene, posibilele întârzieri în implementarea reformelor, care ar putea încetini îmbunătățirea productivității economiei și competitivitatea afacerilor.

De asemenea, economia ar putea fi afectată de fenomene meteorologice extreme.

BoG a identificat o serie de provocări importante cu care se confruntă economia, inclusiv controlul inflației, accelerarea investițiilor, rezolvarea deficitului de forță de muncă și a lipsei de calificare a angajaților, asigurarea securității energetice prin investiții în energie curată, menținerea stabilității fiscale, gestionarea eficientă a creditelor neperformante, implementarea reformelor structurale pentru a susține creșterea pe termen lung, consolidarea competitivității economiei pentru a reduce deficitul de cont curent, accelerarea privatizărilor și a programului de reformă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel