Banca Centrală Europeană are un nou președinte al Consiliului de supraveghere

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Claudia Buch
Claudia Buch
În urma unui concurs între cei doi candiați pentru acestă funcție importantă, candidata germaniei va fi președintele Consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCI).

Consiliul European a adoptat, joi, o decizie prin care Claudia Buch a fost numită în funcţia de preşedinte al Consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene, informează un comunicat de presă.

Claudia Buch, care este în prezent vicepreşedinta Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), îl va înlocui pe Andrea Enria, care a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliului de supraveghere al BCE începând cu 1 ianuarie 2019. Claudia Buch va deţine această funcţie timp de cinci ani, începând de la 1 ianuarie 2024.

BCE este însărcinată cu supravegherea directă a celor mai importante bănci în cadrul mecanismului unic de supraveghere (MUS). În prezent, 109 bănci fac obiectul supravegherii directe de către BCE. Aceste bănci fie sunt cele mai mari din ţările lor respective sau deţin active totale de peste 30 de miliarde euro, fie desfăşoară operaţiuni transfrontaliere semnificative. Ele deţin aproape 82% din activele bancare ale ţărilor în cauză.

În calitate de autoritate de supraveghere, BCE depune eforturi pentru a monitoriza îndeaproape sănătatea şi integritatea sistemului bancar european. BCE deţine autoritatea necesară pentru a efectua inspecţii de verificare a respectării de către bănci a normelor UE, pentru a solicita băncilor să rezerve capital suplimentar pentru atenuarea riscurilor şi chiar pentru a retrage licenţele bancare.

În mod normal, UE încearcă să distribuie poziţiile de top în mod echitabil dar ţine cont de mărimea şi afilierea politică a ţării, iar numirea unor femei este din ce în ce mai mult o prioritate.

Candidata Germaniei a reușit să o depășească, în cele din urmă pe reprezentanta Spaniei, Margarita Delgado. Buch va conduce Mecanismul Unic de Supraveghere (SSM), care supervizează peste o sută dintre cele mai mari bănci din zona euro.

Cu un doctorat în economie, Buch este totuși relativ nou venită în domeniul supervizării bancare. Experţii susţin că principala sarcină a lui Buch va fi mai degrabă să rafineze decât să revoluţioneze domeniul supervizării bancare, concentrându-se în special pe caracteristicile individuale ale băncilor şi mai puţin pe regulile generale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com

Producţia industrială a României, în scădere

În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...

Analistul economic Adrian Negrescu
Dolari
Foto: Freepik.com
Donald Trump
Sebastian Burduja
Cu ochii pe grafice /FOTO: Freepik
Xi Jinping / Sursa: flickr.com
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Foto: Freepik.com
Atenție la contract / FOTO: Freepik

Cine poate primi indemnizație de șomaj: Condițiile legale

Indemnizația de șomaj nu este garantată pentru toți...

Consultanți fiscali / Foto: Freepik

ANAF greșește cu dobânzile? Consultanții fiscali zic că da

CCF cere clarificări urgente din partea autorităților...

Știrile dimineții
Cumparaturi
Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina
Tremoficare
Gazprom / Foto: Gazprom
Oil Terminal
Federal Trade Commission
Inteligență artificială / Freepik

E oficial: AI-ul vorbește ca un om și te face să-l crezi

Un nou pas istoric în evoluția inteligenței artificiale:...

Bursă
Antenă / Foto: Freepik
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sediul Unicredit din Milano / Foto: Guilhem Vellut / Flickr
Factură energie
Vânzarea imobilelor / Foto: Freepik

pixel