Banca Mondială, estimări privind creşterea economică a României în 2023
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Banca Mondială estimează o creştere de 2,6% a economiei româneşti în acest an.

Economia românească ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 2,6%, a previzionat marţi Banca Mondială, în raportul "Perspective Economice Globale" (Global Economic Prospects). Estimările sunt mai slabe faţă de cele avansate în iunie, într-un alt raport, când instituţia financiară internaţională arăta că PIB-ul României va creşte cu 3,7% în acest an.

Pentru 2024, Banca Mondială prognozează o expansiune de 4,2% a economiei României, faţă de un avans de 3,9% previzionat în iunie. În regiunea Europa Centrală, în care este inclusă şi România, Banca Mondială prognozează o creştere a economiei de 1,1% anul acesta şi un avans de 2,7% anul viitor, în timp ce economia mondială ar urma să înregistreze o expansiune de 1,7% în 2023. 

 

Vezi şi: Ciucă: Când avem o coaliţie stabilă, putem să inspirăm încredere partenerilor sociali şi externi

 

Premierul Nicolae Ciucă a mulţumit, miercuri, coaliţiei formată din partidele care şi-au asumat responsabilitatea guvernării - PSD, PNL şi UDMR - menţionând că este o "coaliţie stabilă" care a inspirat încredere partenerilor sociali şi celor externi.

Ciucă a menţionat, la începutul şedinţei de Guvern, că anul 2022 "nu a fost deloc uşor", arătând că pe masa Guvernului şi a coaliţiei de guvernare au fost o serie de decizii "care au contribuit la asigurarea soluţiilor pentru a putea face faţă tuturor provocărilor din anul 2022".

"Contextul în care ne-am desfăşurat activitatea guvernamentală îl ştim cu toţii. A fost o continuare a situaţiei de criză generată de pandemia de COVID-19, a urmat criza energetică, a urmat criza de securitate, războiul din Ucraina din proximitatea graniţei şi, desigur, impactul pe care l-au avut criza economică şi inflaţia. Doresc să subliniez că, în acest ansamblu, s-a putut desprinde pentru toată lumea beneficiul de care ţara noastră s-a bucurat ca membră a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord Atlantice, de relaţiile bilaterale pe care le avem cu partenerii noştri strategici şi, în felul acesta, să putem să avem decizii care ne-au asigurat stabilitatea socială, stabilitatea economică. Putem să vorbim despre creştere economică şi, desigur, putem să discutăm de măsurile de întărire a securităţii şi siguranţei cetăţenilor români", a spus premierul.

El a mulţumit coaliţiei de guvernare şi celor care şi-au adus contribuţia la activitatea guvernamentală.

"În plan intern, aş dori să subliniez şi să mulţumesc coaliţiei de guvernare. S-a putut şi se poate constata că atunci când avem o coaliţie stabilă constituită din partidele care şi-au asumat responsabilitatea guvernării - Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal şi UDMR - practic prin această stabilitate am putut să inspirăm încrederea tuturor partenerilor sociali şi, de asemenea, să inspirăm încredere partenerilor noştri externi care au văzut în România o oportunitate de investiţii, o oportunitate care s-a concretizat în cea mai mare sumă a investiţiilor străine directe", a afirmat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că, din estimările Băncii Naţionale, anul 2022 va fi încheiat cu o valoare de aproximativ 11 miliarde euro din investiţii străine.

"Sigur, a fost anul în care am operaţionalizat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şi ştim cu toţii toate aceste faze prin care am trecut, fazele trimestriale, unde a trebuit să îndeplinim jaloanele şi ţintele în conformitate cu cerinţele şi cu reformele pe care ni le-am asumat", a adăugat Ciucă.

Premierul a spus că în anul 2023 va continua sprijinirea economiei şi vor fi luate măsuri astfel încât să nu se producă dezechilibre în ansamblul economic.

Ciucă s-a referit la toate măsurile luate de Guvern prin Programul Sprijin pentru România, menţionând că au fost măsuri pentru protejarea persoanelor defavorizate.

"Am luat decizia ca şi prin programul din anul 2023 să continuăm aceste măsuri şi în felul acesta să ne asigurăm că la nivelul Guvernului acoperim toate măsurile şi toate deciziile care pot să vină în sprijinul populaţiei vulnerabile", a adăugat Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a menţionat şi măsurile care au vizat protecţia copiilor.

"Au fost aprobate programe sociale care să acordă fiecărui copil şansa la educaţie şi la o viaţă mai bună. Totodată, am extins programul "Masă caldă în şcoli" şi au fost acordate tichetele pentru rechizite şi pentru îmbrăcăminte", a mai spus Ciucă.

El a spus că au fost, de asemenea, măsuri care au vizat compensarea preţurilor la energie şi decizia de a asigura un preţ reglementat pentru anul 2023.

"Din analiza noastră sperăm ca prin această predictibilitate să putem să asigurăm şi scăderea inflaţiei pentru anul 2023", a adăugat premierul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel