Banca Mondială avertizează că urmează o creștere de 37% a prețurilor la alimente

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Mondială avertizează că urmează o creștere de 37% a prețurilor la alimente
Banca Mondială avertizează că urmează o creștere de 37% a prețurilor la alimente
Lumea se confruntă cu o ”catastrofă umanitară” din cauza unei crize alimentare apărute în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, potrivit președintelui Băncii Mondiale, David Malpass.  

Într-un interviu pentru BBC,  Malpass, care conduce instituția însărcinată cu reducerea sărăciei la nivel global, a avertizat că creșterile record ale prețurilor alimentelor ar împinge sute de milioane de oameni în sărăcie și scăderea nutriției, dacă această criză va continua.

Banca Mondială calculează că ar putea exista o creștere ”uriașă” de 37% a prețurilor la alimente, ceea ce îi va afecta puternic pe cei săraci, care „vor mânca mai puțin și vor avea mai puțini bani pentru orice altceva, cum ar fi școala. Și asta înseamnă că este o criză nedreaptă.

Îi lovește cel mai tare pe cei mai săraci. Așa s-a întâmplat și cu COVID".

Creșterile prețurilor sunt ample și profunde, a spus el: ”afectează alimentele de toate felurile uleiurile, cerealele și apoi intră în alte culturi, culturile de porumb”.

A fost suficientă hrană în lume pentru a hrăni pe toată lumea, a spus el, iar stocurile globale sunt mari după standardele istorice, dar va trebui să existe un proces de partajare sau de vânzare pentru a duce hrana acolo unde este nevoie.

Iepuraşul de Paşte, buget de austeritate. Cifre şoc la sondajul momentului

Malpass a descurajat, de asemenea, țările să subvenționeze producția sau să limiteze prețurile.

În schimb, a spus el, accentul trebuie să se pună pe creșterea livrărilor în întreaga lume de îngrășăminte și alimente, alături de asistență direcționată pentru cei mai săraci oameni.

De asemenea, șeful Băncii Mondiale a avertizat cu privire la o ”criză în cadrul unei crize” care decurge din incapacitatea țărilor în curs de dezvoltare de a-și achita datoriile mari din cauza pandemiei, pe fondul creșterii prețurilor la alimente și energie.

”Aceasta este o perspectivă foarte reală. Se întâmplă în unele țări, nu știm cât de departe va ajunge. Până la 60% dintre cele mai sărace țări în acest moment sunt fie în dificultate, fie cu risc mare de a fi îndatorate”, a spus el.

”Trebuie să fim îngrijorați de o criză a datoriilor, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să începem devreme pentru a acționa din timp pentru a găsi modalități de a reduce povara datoriei pentru țările care au datorii nesustenabile, cu cât amânați mai mult timp, cu atât mai rău este”, a adăugat el.

Recunoașterea de către președintele Băncii Mondiale că trebuie să fim îngrijorați de o criză a datoriilor țărilor în curs de dezvoltare este foarte semnificativă.

Combinația dintre datorii masive din cauza pandemiei cu rate ale dobânzilor în creștere și prețuri în creștere este cu adevărat toxică.

La reuniunile FMI și a Băncii Mondiale, țările bogate le-au spus economiilor emergente să nu-și facă griji cu privire la împrumuturi pentru a ajuta la suprimarea pandemiei.

Acum acele țări se întreabă dacă aceste datorii record vor fi anulate.

Și există o dinamică foarte nouă în aceste zile. Bancherii cărora li se datorează aceste sume nu mai sunt doar în Occident.

La începutul acestei luni, Organizația Națiunilor Unite a declarat că războiul din Ucraina a dus la un „salt uriaș” al prețurilor la alimente, deoarece acestea au atins un nou record în martie.

Aceste creșteri au venit în timp ce războiul a întrerupt livrările de la cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui din lume, iar costul alternativelor a crescut.

Ucraina este, de asemenea, un mare producător de cereale, cum ar fi porumbul și grâul, care au crescut brusc și ca preț.

ONU a spus că ”războiul din regiunea Mării Negre a răspândit unde de șoc pe piețele pentru cereale de bază și uleiuri vegetale”.

Indicele ONU al prețurilor la alimente urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare din lume - măsurând prețurile medii la cereale, ulei vegetal, lactate, carne și zahăr.

Prețurile la alimente sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 60 de ani, potrivit indicelui, după ce au crescut cu aproape 13% în martie, după recordul din februarie.

Prețurile mărfurilor alimentare erau deja la cote maxime din ultimii 10 ani înainte de războiul din Ucraina, potrivit indicelui, din cauza problemelor legate de recolta globală, potrivit Antena3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel