Banca Mondială, clasamentul Doing Business 2019. Pe ce loc se află România

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
România a pierdut şapte locuri în clasamentul 'Doing Business 2019', elaborat de Banca Mondială, şi a coborât pe poziţia 52 din 190 de ţări, de pe locul 45 anul trecut. 

În clasamentul din acest an, România a obţinut un punctaj total de 72,30 puncte, cu 0,53 puncte mai puţin decât scorul general înregistrat anul trecut. 

România se situează în faţa unor ţări precum Ungaria, Cipru, Croaţia, Bulgaria, Grecia, Ucraina sau Albania, dar este devansată de Muntenegru, Serbia, Republica Moldova, Turcia, Armenia sau Belarus. 

"România a îngreunat procesul de demararea a unei afaceri, prin introducerea unor criterii de evaluare a riscului financiar pentru cererile privind TVA, în consecinţă crescând timpul necesar pentru înregistrarea ca plătitor de TVA", se arată în raportul Băncii Mondiale care analizează 190 de ţări. 

Potrivit documentului publicat miercuri, România se situează cel mai bine, locul 22, la indicatorul care măsoară uşurinţa cu care se obţine un credit, cu un scor de 80 de puncte pe o scară de la 0 la 100. În schimb, ţara se află abia pe locul 154 când vine vorba de obţinerea de electricitate şi pe locul 146 când vine vorba de obţinerea unei autorizaţii de construcţie. 

Banca Mondială subliniază că guvernele din întreaga lume au stabilit un nou record în eforturile lor de reducere a birocraţiei pentru sectorul privat, implementând 314 de reforme în ultimul an. Aceste reforme, întreprinse în 128 de economii, depăşesc precedentul record de 290 de reforme stabilit în urmă cu doi ani.

Pentru al doilea an la rând, Noua Zeelandă, Singapore şi Danemarca şi-au păstrat locurile de top în clasamentul Doing Business. 

De asemenea, regiunea Europa şi Asia Centrală găzduieşte două din primele 10 economii ale lumii, Georgia locul 6 şi FYR Macedonia locul 10. Ritmul reformelor s-a accelerat în regiune, cu 54 de reforme implementate în ultimul an, comparativ cu 43 de reforme în anul anterior. 

Raportul instituţiei financiare internaţionale analizează 190 de economii pe baza a 11 criterii, precum demararea unei afaceri, obţinerea unui credit, accesul la reţeaua de electricitate şi tranzacţiile transfrontaliere. 

Clasamentul primelor țări este: Noua Zeelandă, Singapore, Danemarca, Hong Kong, Coreea de Sud, Georgia, Norvegia, SUA, Marea Britanie și Macedonia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala

pixel