Banca Mondială vine cu vești proaste: ”Există pericolul unui deceniu pierdut”
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Pe ce își bazează concluzia experții Băncii Mondiale
Pe ce își bazează concluzia experții Băncii Mondiale
Potenţialul de creştere a economiei mondiale va coborî la finele acestui deceniu până la 2,2%, cea mai redusă valoare din ultimii 30 de ani, dacă decidenţii nu vor adopta politici ambiţioase pentru a creşte oferta de mână de lucru, productivitatea şi investiţiile, a avertizat luni Banca Mondială, transmite Reuters.

Acest declin al potenţialului de creştere ar urma să afecteze atât cele mai avansate ţări cât şi ţările în curs de dezvoltare şi cele emergente, începând cu China, a precizat Banca Mondială într-un raport publicat luni.

În schimb, eforturile concertate de a creşte investiţiile în sectoarele sustenabile, reducerii costurilor pentru schimburile comerciale, stimularea creşterii sectorului serviciilor şi extinderea participării forţei de muncă ar putea îmbunătăţi creşterea economică potenţială cu 0,7 puncte procentuale, până la 2,9%, se arată în raportul Băncii Mondiale

Există pericolul unui deceniu pierdut 

"Există pericolul unui deceniu pierdut pentru economia mondială. Actualul declin al potenţialului de creştere are consecinţe grave pentru capacitatea lumii de a aborda provocările multiple actuale, sărăcia, decalajul veniturilor şi schimbările climatice", a declarat economistul şef al Băncii Mondiale, Indermit Gill.

Potenţialul de creştere a economiei mondiale este un fel de "limită de viteză" pentru economia globală, arătând ritmul maxim de creştere pe termen lung pe care îl poate atinge economia mondială fără a declanşa o inflaţie în exces.

Crize suprapuse și invazia rusească

Potrivit raportului Băncii Mondiale, crizele suprapuse din ultimii ani, inclusiv pandemia de COVID-19 şi invazia rusească din Ucraina, au pus capăt la aproape trei decenii de creştere economică susţinută. În consecinţă, creşterea medie potenţială a PIB-ului mondial ar urma să scadă până la 2,2% în 2022-2030 de la 2,6% în 2011-2021, fiind cu aproape o treime mai mic decât cel de 3,5% înregistrat în deceniul 2000-2010.

Investiţiile reduse vor conduce şi la diminuarea potenţialului de creştere în rândul economiilor în curs de dezvoltare, pentru care ritmul mediu de creştere a PIB ar urma să se reducă până la 4% pentru restul acestui deceniu, de la unul de 5% în deceniul 2011-2021 şi unul de 6% în 2000-2010.

Ce este de făcut?

Pentru a modifica traiectoria şi a atrage mai multe investiţii, decidenţii ar trebui să dea prioritate îmblânzirii inflaţiei, asigurării stabilităţii sectorului financiar şi reducerii datoriei, susţin experţii Băncii Mondiale. O majorare a investiţiilor prietenoase cu mediul în transport şi energie, agricultura inteligentă şi sectorul manufacturier, precum şi în sisteme de irigaţii, ar putea impulsiona potenţialul de creştere cu 0,3 puncte procentuale pe an, au adăugat experţii.

Stimularea exporturilor de servicii digitale ar putea aduce şi ele mari câştiguri de productivitate, în timp ce creşterea ratelor de participare a femeilor şi altor categorii la forţa de muncă ar putea impulsiona şi ea potenţialul de creştere a economiei mondiale cu până la 0,2 puncte procentuale pe an până în 2030.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel