Creditul pe persoana fizică, misiune imposibilă. BNR zice STOP
Autor: Alecsandru Ion
Data actualizării:
Data publicării:
În timp ce reprezentanții BNR se grăbesc să anunțe limitarea gradului de îndatorare pentru creditele luate de populație, motivând că băncile ar trebui să acorde mai multe credite pentru IMM-uri, antreprenorii autohtoni preferă să apeleze mai degrabă la resursele familiei, decât la bănci.

Există o tendință a băncilor comerciale din România de a se îndrepta cu precădere către creditul de consum, ceea ce a condus la o supra-îndatorare a populației cu venituri reduse, ne-a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, cu privire la limitarea gradului de îndatorare.

”În același timp, creditarea pentru mediul de afaceri, în special la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), este în suferință, înregistrând un declin, ceea ne face să ne dorim, la BNR, o reorientare a creditelor dinspre cele de consum, către cele acordate companiilor”, a mai spus el.

Măsura de limitare a gradului de îndatorare este discutată în Banca Națională de mai bine de un an de zile, nu este o decizie luată intempestiv. Nu există motive de îngrijorare și nu se pune problema să se întrevadă o criză, dar, cum se spune, ”paza bună trece primejdia rea”. Este mai bine să se ia astfel de măsuri în perioadele liniștite, decât să se aștepte să se ajungă la dezechilibre, a adăugat Suciu.

În ceea ce privește creditele în lei acordate către gospodăriile populației, ponderea acestora a crescut ușor în august, la 8%, comparativ cu 7,11% în ianuarie 2018 și 6,80% în 2017. Ponderea creditelor noi, în lei, acordate către gospodăriile populației, a crescut, de asemenea: 8,51% în august, comparativ cu 7,58% la începutul lui 2018 și 6,90 în 2017. 

De cealaltă parte, analiștii financiari privesc cu reserve măsura anunțată de Banca Națională. ”BNR adoptă o perspectivă foarte prudentă, atunci când se gândește să limiteze gradul de îndatorare al populației”, este de părere analistul financiar Aurelian Dochia, care spune că indicatorii statistici în privința gradului de îndatorare din România nu făceau ca o astfel de măsură să fie stringentă.

Iar creditele acordate IMM-urilor se află în declin pentru că acestea preferă să apeleze la surse proprii de finanțare, de multe ori antreprenorii preferând chiar să utilizeze resursele familiei, decât să apeleze la bănci.

Nu băncile sunt de vină pentru că nivelul creditării către IMM-uri nu se află la cele mai înalte cote, spune Dochia, ci micile afaceri, care au indicatori economici slabi și nu îndeplinesc condițiile pentru a primi un credit performant. În aceste condiții,  IMM-urile sunt mai degrabă îndatorate către proprietarii lor, decât la bănci.

Limitarea gradului de îndatorare către populație nu va îmbunătăți cu nimic creditarea către IMM-uri, dacă nu vine și cu o relaxare a condițiilor în care micile companii pot accesa credite. Nu este necesară punerea în antiteză a celor două componente ale creditării, către populație și către micile companii, pentru că băncile au resursele financiare să le susțină pe amândouă în același timp, spune Dochia.

În buletinul pe luna august publicat de BNR, numărul persoanelor fizice care au înregistrat restanțe mai mari de 30 de zile la plata creditelor a crescut la 690.313, în comparație cu 680.152, cât era în ianuarie, anul curent. În același timp, indicatorii de macroprudențialitate ai sistemului bancar s-au îmbunătățit în luna august, față de începutul anului.

Astfel, creditele neperformante au scăzut de la 6,26%, cât era ponderea în ianurie, la 5,50% în august. Indicele de lichiditate al băncilor a crescut, în perioada amintită, de la 2,02%, în ianuarie, la 2,19% în august.

Indicele de solvabilitate al băncilor este, de asemenea, pe o tendință crescătoare: de la 19,84% în martie, la 20,07% în august 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel