Banca Transilvania și OMV Petrom, vedetele zilei la Bursa de Valori București
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Bursa a avut o evoluție mixtă, cu scăderi și creșteri
Bursa a avut o evoluție mixtă, cu scăderi și creșteri
Sesiunea de tranzacționare de joi, de la BVB, a avut o evoluție mixtă. 

Tranzacţiile încheiate joi la Bursa de Valori Bucureşti au totalizat 32,776 milioane lei (6,629 milioane lei), din care 22,46 milioane lei (4,544 milioane euro) tranzacţii cu acţiuni.

Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,08%, până la 12.065,95 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o scădere tot de 0,08%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a închis pe plus cu 0,03%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a avut o creştere de 0,94%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,02%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, s-a apreciat cu 0,41%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a diminuat cu 0,53%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 6,047 milioane de lei, urmate de titlurile OMV Petrom, care au generat schimburi în valoare de 3,391 milioane de lei, şi BRD-Groupe Societe Generale, cu 2,312 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile UCM Reşiţa (+13,56%), Condmag (+7,69%) şi Emergent Investment (+7,21%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile SSIF BRK Financial Group (-9,89%), Bermas (-9,84%) şi Turism Felix (-5,66%).

Citește și Acţiunile din industria apărării, cartea câştigătoare în contextul războiului din Ucraina

Între timp, Depozitarul Central va distribui, începând de joi până pe 16 iunie 2025, dividendele aferente anului 2021 pentru acţionarii Conpet.

Valoarea dividendului brut pe acţiune este de 7,28358592 lei, iar acţionarii care beneficiază de dividende sunt cei înregistraţi în registrul acţionarilor emitentului, la data de 25 mai 2022.

Acţionarii care sunt clienţi ai unui Participant la sistemul de compensare-decontare şi registru al Depozitarului Central îşi pot încasa dividendele prin intermediul acestuia. Pentru acţionarii care nu au cont deschis la un participant al sistemului RoClear, plata se efectuează prin transfer bancar, în baza solicitărilor transmise de acţionari, sau în numerar, la ghişeele bancare ale CEC Bank din întreaga ţară.

Începând cu anul 2015, ca urmare a modificării cadrului de reglementare aplicabil distribuirii dividendelor şi a oricăror alte sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare, distribuirea dividendelor se efectuează prin intermediul Depozitarului Central şi al participanţilor la sistemul de compensare decontare şi registru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel