Băncile americane au strâns mulți bani pentru zile negre. E mai sigur!

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ce va fi, cum va fi, rămâne de văzut
Ce va fi, cum va fi, rămâne de văzut
Creditorii din SUA dețin un munte de numerar ca asigurare împotriva încetinirii economiei, retragerilor de depozite și înăspririi iminente a regulilor de lichiditate, care ar putea avea un impact deosebit asupra băncilor de talie medie. 

Această acumulare constituie alt exemplu al aversiunii la risc a unui sector care încă încearcă să-și recapete robustețea seria falimentelor bancare din primăvară și care s-ar putea traduce într-o restricție a creditării. ”Este un răspuns logic la o economie care încetinește și, mai ales, este un scenariu în care oamenii își lichidează depozitele, dar banca trebuie să păstreze numerar”, a comentat David Fanger, de la agenția de rating Moody's.

Semnal de alarmă

Prăbușirea Silicon Valley Bank și a Signature Bank a declanșat, în martie, retrageri masive de depozite, ridicând, totodată semne de întrebare privind starea de sănătate a sectorului bancar american. Sector care, recent, a fost pedepsit prin retrogradarea ratingurilor de credit de către S&P, care a revizuit perspectivele pentru mai multe bănci din SUA. Același lucru îl făcuse, anterior, și Moody's.

În ansamblu, lichiditatea băncilor din SUA a fost de 3,26 trilioane de dolari la 23 august, în creștere cu 5,4% față de sfârșitul anului 2022. Conform datelor Rezervei Federale, această cifră este mult peste nivelurile tipice dinaintea pandemiei. Lichiditatea creditorilor mici și mijlocii este în creștere cu 12% față de începutul anului; în primele 25 de bănci din țară, lichiditatea este în creștere cu aproximativ 2,9%.

Băncile majore, inclusiv JPMorgan și Bank of America, au refuzat să comenteze dincolo de aceste informații, dar și-au amintit comentariile directorilor lor cu privire la motivele invocate, cum ar fi reducerea bilanțului Fed, depozite mai scăzute și creșterea dobânzilor pe termen scurt. Falimentul SVB a declanșat o goană bruscă de numerar la bănci, care în două săptămâni le-a mărit lichiditatea la 3,49 trilioane de dolari, cel mai ridicat nivel din aprilie 2022. Această sumă a scăzut de atunci, dar este de aproape  două ori mai mare decât înainte de pandemie.

Băncile au nevoie de mai multă lichiditate pentru a-și onora obligațiile atunci când clienții își retrag depozitele și pentru a compensa riscuri precum pierderile din credite, deoarece Rezerva Federală menține ratele dobânzilor ridicate pentru a încetini creșterea economică și inflația. „Multe bănci iau măsuri pentru a reduce riscul și a-și consolida bilanțurile”, a explicat Brendan Browne, analist la S&P.

Autoritățile de reglementare din SUA au spus că este probabil să impună cerințe mai stricte de capital și lichiditate băncilor cu active de 100 de miliarde de dolari sau mai mult. La rândul lor, băncile au luat măsuri pentru a crește lichiditatea reducându-și investițiile în valori mobiliare sau vânzându-le în pierdere. S&P a estimat valoarea acestor titluri pentru băncile asigurate de FDIC la peste 550 de miliarde de dolari în pierderi nerealizate din titlurile lor disponibile pentru vânzare, deținute până la scadență, începând cu 30 iunie.

Bank of America a declarat, într-o prezentare din iulie, că a vândut 93 de miliarde de dolari de titluri disponibile pentru vânzare în primele două trimestre și a adăugat veniturile la 374 de miliarde de dolari în lichidități la sfârșitul lunii iunie, după cum au arătat rezultatele din al doilea trimestru. Marele său rival, JPMorgan, vinde valori mobiliare de un an. Are 420 de miliarde de dolari în numerar și 990 de miliarde de dolari în ceea ce numește active de lichiditate de înaltă calitate și alte titluri de valoare negravate.

Citește și UBS, decizie privind afacerea din Elveţia a Credit Suisse

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel