Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Băncile din Europa sunt presate să demonstreze că şi-au consolidat arsenalul de instrumente pentru detectarea cazurilor de spălare de bani. În ultimul an, Europa a fost zguduită de numeroase scandaluri de spălare de bani, cel mai răsunător fiind dezvăluirile că grupul danez Danske Bank a permis ca tranzacţii în valoare de 200 miliarde de euro provenite din Rusia să treacă printr-o mică subsidiară din Estonia.
Aceste incidente au tras un semnul de alarmă cu privire la sistemele pe care băncile europene le utilizează pentru a monitoriza tranzacţiile şi a evalua riscurile. Acest lucru ar putea determina, în viitor, şi alte bănci să îşi dezvăluie investiţiile în compliance, susţine Robin van den Broek, analist la Mediobanca SpA. "În condiţiile în care organismele de reglementare pun un accent mai mare pe acest lucru şi există riscul unor amenzi ridicate, cred că are sens să ne aşteptăm la o reacţie sub forma mai multor dezvăluiri", a spus Robin van den Broek.
Citește și: Încă o bancă scandinavă, afectată de scandalul spălării de bani
Directorul general de la ABN Amro, Kees van Dijkhuizen, a declarat luna trecută că începând din anul 2013 grupul bancar olandez a triplat, până la 1.000, numărul angajaţilor care lucrează în domeniul client due diligence.
Separat, grupul german Commerzbank a anunţat că, începând din 2015, a cheltuit o sumă suplimentară de 600 milioane de euro pentru conformare. Toate aceste cheltuieli suplimentare în zona de conformare au fost finanţate prin strângerea curelei şi reduceri de costuri în alte părţi ale băncii. "Acesta este un preţ care merită să fie plătit şi aceştia sunt bani bine cheltuiţi", a declarat la începutul lunii februarie directorul general de la Commerzbank, Stephan Engels.
Grupul olandez ING a decis şi el să majoreze cheltuielile pentru a-şi consolida sistemele pe care le utilizează pentru a verifica identitatea şi informaţiile clienţilor. ING nu a oferit detalii cu privire la costuri însă în toamna anului trecut grupul a fost de acord să plătească 775 milioane de euro pentru a pune capăt unei anchete demarate de procurorii olandezi asupra neregulilor descoperite în sistemele de control ale cazurilor de spălare de bani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...