"Deja am luat măsuri la care nu s-au gândit cei de dinaintea noastră. Noi deja am alocat fonduri pentru pregătirea proiectelor, deja avem o gândire foarte bine pusă la punct, astfel încât să nu treacă cinci ani de zile, cum a fost în perioada guvernării PSD, ca să începem să absorbim fondurile europene. M-am uitat cu mare atenţie pe date. În zece luni, de când suntem la guvernare, noi am absorbit peste 2,6 miliarde de euro - aproape 2,7 miliarde de euro în zece luni. Ca şi comparaţie, Guvernul PSD, până la momentul în care noi am preluat guvernarea, pe cele zece luni ale anului 2019, a avut o absorbţie de 1,1 miliarde. E o diferenţă. Noi trebuie să creştem viteza de absorbţie", a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern.
El a lansat un apel la mobilizare, astfel încât ministerele să aducă într-o formă "semi-finită" atât Programul naţional de rezilienţă şi recuperare, cât şi structura programelor şi alocarea fondurilor europene în cadrul bugetului UE pe 2021-2027.
"Vă transmit un semnal de mobilizare. Sigur că noi ne-am mişcat repede. Deja pe Sure suntem cu temele făcute, pe Programul naţional de rezilienţă şi recuperare deja avem schiţa discutată, ordonanţă de urgenţă adoptată. În ce priveşte pregătirea acordului de parteneriat pentru bugetul UE, suntem cu temele făcute şi în curs de dezbatere. Vreau să fac apel către toate ministerele să mobilizaţi echipele de lucru, astfel încât să aducem la formă semi-finită atât Programul naţional de rezilienţă şi recuperare, cât şi structura programelor şi alocarea fondurilor europene în cadrul bugetului UE pe 2021-2027" a spus Orban.
Premierul a declarat că trebuie grăbită absorbţia fondurilor europene prin Ministerul Dezvoltării, mai ales în cadrul Programului Operaţional Regional."Autorităţile locale să fie mobilizate să accelereze practic toate proiectele care sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional. Atenţie mare la programele de susţinere ale IMM-urilor, mai ales supracontractarea pe care am făcut-o pentru a finanţa IMM-urile pe axa 2.1 şi 2.2", a precizat Orban.
Citește și Brexit. Londra respinge ultimatumul UE. Vrea un acord
El a arătat că Ministerul Transporturilor a crescut absorbţia fondurilor europene şi a salutat aprobarea de către Comisia Europeană a finanţării tronsonului Sibiu-Piteşti, "prima autostradă care traversează munţii, vitală" pentru finalizarea Coridorului IV paneuropean. Pe de altă parte, Orban a adăugat că şi la Ministerul Transporturilor trebuie grăbite toate procedurile pentru finalizarea licitaţiilor, deoarece există proiecte care pot să intre la finanţare.
Orban i-a cerut ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, să găsească soluţii pentru a creşte alocarea iniţială de 350 de milioane de euro pentru finanţarea măsurilor din domeniul sănătăţii. "Cererile sunt foarte mari şi va trebui să asigurăm finanţare, astfel încât să decontăm din fonduri europene cheltuielile care au fost făcute pentru apărarea sănătăţii în perioada pandemiei", a spus Orban.
Totodată, el a subliniat că vor putea fi accesate fonduri "uriaşe" pentru sistemele de irigaţii, combaterea deşertificării, desecări, combaterea eroziunii solului, lucrări de îmbunătăţiri funciare şi de combatere a pericolului de secetă ca urmare a schimbărilor climatice. În ce priveşte Planul Naţional Strategic, Orban a arătat că trebuie vizate cu precădere: dezvoltarea zootehniei şi a procesării cerealelor, precum şi asigurarea accesului la piaţă.
"Avem o mare problemă. Am avut discuţii cu comercianţi, cu supermarketuri. Toţi îmi spun că e nevoie de colectare, depozitare, sortare, ambalare, marcare - operaţiuni care, în general, sunt foarte greu de derulat. Aici trebuie să încurajăm asocieri, identificarea acestor interese şi obiective comune şi punerea în comun, pentru că accesul la piaţă este fundamental. M-am uitat la structura exporturilor, avem aproape 70% din exporturi cereale vrac şi animale vii. Şi structura exporturilor trebuie modificată şi trebuie redusă oarecum dependenţa de input-uri. Dacă facem un studiu pe input-uri, vedem că avem o dependenţă de peste 70% pe input-uri", a spus premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...