Însă acest lucru trebuie prevăzut ori în contractul colectiv de muncă, ori în regulamentul intern al companiei, în cazul în care așa ceva există.
Mai mult decât atât, angajații care lucrează în weekend și au liber în timpul săptămânii trebuie să primească și un spor la salariu, acordat la salariul de bază, conform orelor muncite în weekend.
În cazul în care salariații nu primesc repausul săptămânal în zilele de sâmbătă și duminică, ci în cursul săptămânii, aceștia vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau prin contractul individual de muncă, așa cum se menționează în Codul muncii.
Cuantumul acestui spor pentru munca în weekend nu este stipulat în legislația muncii, el făcând obiectul unei negocieri dintre salariat și angajator, însă trebuie să se regăsească în scris în contractul individual de muncă, sau într-un act adițional al acestuia, ori în contractul colectiv.
Cîțu, despre salariul minim: Mi se pare fezabil acest calcul
Totuși, deși valoarea sporului nu se regăsește în Codul muncii, asta nu înseamnă că angajatorii pot să nu-l acorde celor care muncesc în weekend. Dacă, de exemplu, în contractul de muncă se stipulează că zilele libere se acordă în timpul săptămânii, iar pentru munca în weekend nu se acordă niciun fel de spor la salariu, angajatorii pot fi amendați cu sume de la 2.000 la 5.000 lei.
În cazul în care nu se acordă repausul legal săptămânal de două zile consecutive sau acestea se acordă însă fragmentat, compania riscă amenzi de la 1.500 la 3.000 lei.
Mai trebuie subliniat faptul că angajații care primesc zilele de repaus săptămânal după o perioadă de activitate continuă de până în 14 zile trebuie în mod obligatoriu să primească un spor la salariu care nu poate fi mai mic de 150%. Codul muncii prevede pentru această activitate dublul sporului pentru munca suplimentară, al cărui cuantum este de 75% din salariul de bază. Acest spor pentru libere acordate după 14 zile de muncă poate fi mai mare de 150% din salariul de bază, dacă așa se menționează în documentele de muncă, dar nu mai mic.
Totodată, dacă salariatul revine din liberele la care are dreptul în acea săptămână, la cererea angajatorului, ca urmare a unor situații excepționale, lucrătorul are dreptul să primească un spor salarial de 150%, conform orelor lucrate când ar fi trebuit să fie, de fapt, liber.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.