Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Croaţia a anunţat, joi, stimulente financiare pentru a-i convinge pe croaţii care au emigrat în alte ţări ale Uniunii Europene să se întoarcă în ţara lor. În România, migranţii care se întorc de Sărbători sunt ţinuţi cu orele în vamă şi apoi cei mai mulţi intră direct în carantină.
Decizia a fost luată pentru a reduce declinul demografic şi îmbătrânirea populaţiei constatate în ultimii ani, relatează France Presse.
Aceste măsuri, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, prevăd plata către expatriaţii croaţi cu reşedinţa în ţări ale UE a unei sume de până la 26.000 de euro dacă se întorc în Croaţia pentru a-şi înfiinţa o afacere.
Măsuri similare, în cadrul acestui program numit “Am ales Croaţia”, sunt planificate pentru croaţii care s-au mutat din motive economice în interiorul ţării pentru a-i încuraja să se stabilească în zonele rurale slab populate.
Adio necazuri, adio griji! Zodiile care o vor duce EXCELENT în 2022
Aceste stimulente “oferă atât motivaţia de a reveni, cât şi resurse financiare”, a declarat prim-ministrul Andrej Plenkovic.
“Revitalizarea demografică este o problemă vitală pentru Croaţia, cu o populaţie ce îmbătrâneşte”, a adăugat el.
Guvernul estimează că acest program ar putea încuraja 4.000 până la 4.500 de persoane să se întoarcă în ţara lor.
Potrivit cifrelor oficiale, peste 250.000 de croaţi au părăsit ţara de la aderarea la UE în 2013, majoritatea în căutarea unor condiţii de viaţă mai bune în Germania, Austria sau Irlanda.
Populaţia Croaţiei era de aproximativ 4,2 milioane, conform recensământului din 2011. Potrivit experţilor, populaţia a scăzut cu aproape 10% de la acea dată din cauza emigrării masive.
Rezultatele ultimului recensământ urmează să fie făcute publice la începutul anului 2022.
Şi Serbia va utiliza stimulentele financiare pentru a creşte natalitatea
Serbia va tripla o primă acordată părinţilor la naşterea primului lor copil şi de asemenea va majora şi sprijinul pentru familiile mai mari, în încercarea de a opri declinul demografic, a declarat miercuri preşedintele Aleksandar Vucic, transmite Bloomberg.
„Dispărem ca naţiune”, a spus Aleksandar Vucic, după ce a anunţat triplarea primei acordate mamelor la naşterea primului lor copil, până la 300.000 de dinari (2,862 de dolari), începând cu luna ianuarie 2022. De asemenea, Serbia va majora şi sumele de bani şi celelalte măsuri de sprijin pentru familiile care au mai mulţi copiii, a adăugat Vucic.
Anunţarea acestor măsuri vine într-un moment în care partidul lui Aleksandar Vucic şi aliaţii săi, care împreună deţin majoritatea locurilor în Parlament, se pregătesc pentru alegerile generale din primăvară. Partidele de opoziţie au boicotat precedentele alegeri din 2020 dar este posibil că conteste poziţia dominantă a lui Aleksandar Vucic cu ocazia următorului scrutin, care va include şi alegeri prezidenţiale.
În prezent, salariul mediu din Serbia, o ţară cu aproximativ 6,9 milioane de locuitori, este de aproximativ 616 dolari. Populaţia Serbiei scade cu aproximativ 30.000 de locuitori pe an pe fondul ratei scăzute a natalităţii şi emigraţiei. Media de vârstă este de aproape 43 de ani, una din cele mai ridicate din Europa.
Potrivit lui Vucic, actuala rată a natalităţii, de 1,5%, trebuie să crească până la cel puţin 2,15%, pentru ca Serbia să îşi menţină populaţia actuală. În acest sens, vor fi adoptate măsuri suplimentare pentru a-i ajuta pe tineri să îşi continue studiile la colegii şi universităţi chiar dacă vor deveni părinţi în timpul studiilor. Guvernul de la Belgrad analizează posibilitatea de a acorda granturi de până la 22.000 de dolari cuplurilor tinere pentru a le ajuta să îşi cumpere prima casă şi să îşi înceapă o familie, a spus Vucic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...