Bani pentru pensii. Precizări de la Ministerul Muncii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
S-a precizat că astfel de operațiuni reprezintă o practică anuală. 

Guvernul a aprobat joi o hotărâre prin care bugetul de pensii a fost completat cu suma de 1,6 miliarde de lei, alocați din Bugetul de stat. 

Operațiune bugetară planificată

Conform unui comunicat al MMSS, fondurile destinate plății pensiilor au fost incluse în buget încă de la finalul anului trecut, odată cu adoptarea bugetului pentru 2024.

„Banii pentru plata pensiilor pentru tot anul în curs au fost alocați încă de la adoptarea bugetului pentru 2024, respectiv în decembrie 2023. La ședința de Guvern de astăzi s-a aprobat o operațiune normală de completare a Bugetului de pensii cu sume de la Bugetul de stat. Astfel de operațiuni au loc în fiecare an”, a transmis MMSS.

Prin această alocare, Guvernul a transferat suma de 1,6 miliarde de lei, care contribuie la asigurarea plăților corespunzătoare pentru beneficiarii sistemului de pensii.

Cadrul legal și sursa fondurilor

Ministerul a explicat că suma solicitată, provenind din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, este conformă cu prevederile bugetare anuale aprobate. Fondurile sunt incluse în Legea nr. 421/2023 a bugetului de stat pentru 2024 și în Legea nr. 422/2023 privind bugetul asigurărilor sociale de stat.

„Măsura este luată potrivit art. XXXIII alin. (1) din OUG nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, se arată în comunicat.

O practică necesară 

Alocările suplimentare către bugetul de pensii reflectă o practică obișnuită în gestionarea sistemului de asigurări sociale, mai ales în contextul unui deficit cronic al acestuia. În fiecare an, completarea bugetului asigură continuitatea plăților și stabilitatea sistemului.

Deși bugetul asigurărilor sociale este susținut în mare parte din contribuțiile angajaților și angajatorilor, transferurile de la Bugetul de stat devin inevitabile pentru a acoperi deficitele. Această măsură asigură funcționarea normală a sistemului și protejează veniturile pensionarilor, mai ales în perioade de presiune economică sau fiscală.

Prin aprobarea acestei hotărâri, Guvernul reconfirmă angajamentul de a susține plățile sociale vitale, în special într-un context economic marcat de incertitudini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel