Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
În perioada de referință, ETF-ul iShares MSCI Saudi Arabia a înregistrat ieșiri nete record de peste 200 de milioane de dolari, potrivit datelor LSEG.
Fondurile tranzacționate la bursă (ETF) care oferă expunere la acțiuni din Qatar, Emiratele Arabe Unite și Israel au înregistrat, la rândul lor, retrageri, investitorii temându-se de instabilitatea din regiune.
„Capitalul fuge din Arabia Saudită, iar operațiunile sunt făcute, în general, fără discernământ”, a explicat Torbjorn Soltvedt, analist pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Verisk Maplecroft.
„În deciziile lor, jucătorii din piață nu se bazează neapărat în totalitate pe elementele fundamentale ale fiecărei țări. Deci, evident, în acest moment se simte că riscurile se intensifică în zonă. O stare care are un impact negativ”, a adăugat el.
ETF-ul iShares MSCI Qatar a pierdut 7,7 milioane USD în octombrie, în timp ce ETF-ul iShares MSCI UAE a suferit ieșiri de 2,75 milioane USD.
Fondurile tranzacționate la bursă care urmăresc Israelul, cum ar fi iShares MSCI Israel ETF, ARK Israel Innovative Technology ETF și BlueStar Israel Technology, au înregistrat ieșiri nete între 2,5 milioane de dolari și 9,3 milioane de dolari de la atacul din 7 octombrie al militanților Hamas.
Ieșirile de la ETF-urile care urmăresc țările din Golf le depășesc cu mult pe cele ale majorității piețelor emergente în aceeași perioadă, în timp ce ieșirile din Israel sunt, de asemenea, peste medie.
Pe de altă parte însă, Sergey Dergachev, manager de portofoliu la Union Investment, subliniază faptul că tulburările nu au încetinit noile emisiuni în Golf. ”Ce ne spune acest lucru? Că nu există o îngrijorare profundă legată de riscul de contagiune a conflictului”, a arătat expertul.
Potrivit aprecierilor sale, aproape toate economiile majore ale regiunii sunt suficient de puternice pentru a rezista unor turbulențe. Israelul are rezerve de aproape 200 de miliarde de dolari, iar statele din Golf sunt susținute de creșterea prețurilor la petrol și gaze.
În acest caz, de ce investitorii retrag fonduri? ”Din prundență, pentru că este un moment bun pentru a face tot felul de jocuri, dar în același timp este și un fel de sancționare a eforturilor conomiilor din Golf de diversificare”, a arătat analistul.
Venind în completare, Soltvedt a estimat că o continuare a războiului ar putea submina eforturile Arabiei Saudite de a-și reduce dependența de petrol. "În cazul Israelului, marea întrebare este ce se va întâmpla după conflict”. a spus Dergachev.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...