Banii fug din Orientul Mijlociu. Investitorii retrag sume record din Arabia Saudită

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Grafic
Grafic
Investitorii străini au retras, luna trecută, o sumă record din fondurile de acțiuni americane care lucrează cu Arabia Saudită.

În perioada de referință, ETF-ul iShares MSCI Saudi Arabia a înregistrat ieșiri nete record de peste 200 de milioane de dolari, potrivit datelor LSEG.

Fondurile tranzacționate la bursă (ETF) care oferă expunere la acțiuni din Qatar, Emiratele Arabe Unite și Israel au înregistrat, la rândul lor, retrageri, investitorii temându-se de instabilitatea din regiune.

„Capitalul fuge din Arabia Saudită, iar operațiunile sunt făcute, în general, fără discernământ”, a explicat Torbjorn Soltvedt, analist pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Verisk Maplecroft.

„În deciziile lor, jucătorii din piață nu se bazează neapărat în totalitate pe elementele fundamentale ale fiecărei țări. Deci, evident, în acest moment se simte că riscurile se intensifică în zonă. O stare care are un impact negativ”, a adăugat el.

ETF-ul iShares MSCI Qatar a pierdut 7,7 milioane USD în octombrie, în timp ce ETF-ul iShares MSCI UAE a suferit ieșiri de 2,75 milioane USD.

Fondurile tranzacționate la bursă care urmăresc Israelul, cum ar fi iShares MSCI Israel ETF, ARK Israel Innovative Technology ETF și BlueStar Israel Technology, au înregistrat ieșiri nete între 2,5 milioane de dolari și 9,3 milioane de dolari de la atacul din 7 octombrie al militanților Hamas.

Ieșirile de la ETF-urile care urmăresc țările din Golf le depășesc cu mult pe cele ale majorității piețelor emergente în aceeași perioadă, în timp ce ieșirile din Israel sunt, de asemenea, peste medie.

Pe de altă parte însă, Sergey Dergachev, manager de portofoliu la Union Investment, subliniază faptul că tulburările nu au încetinit noile emisiuni în Golf. ”Ce ne spune acest lucru? Că nu există o îngrijorare profundă legată de riscul de contagiune a conflictului”, a arătat expertul.

Potrivit aprecierilor sale, aproape toate economiile majore ale regiunii sunt suficient de puternice pentru a rezista unor turbulențe. Israelul are rezerve de aproape 200 de miliarde de dolari, iar statele din Golf sunt susținute de creșterea prețurilor la petrol și gaze.

În acest caz, de ce investitorii retrag fonduri? ”Din prundență, pentru că este un moment bun pentru a face tot felul de jocuri, dar în același timp este și un fel de sancționare a eforturilor conomiilor din Golf de diversificare”, a arătat analistul.

Venind în completare, Soltvedt a estimat că o continuare a războiului ar putea submina eforturile Arabiei Saudite de a-și reduce dependența de petrol. "În cazul Israelului, marea întrebare este ce se va întâmpla după conflict”. a spus Dergachev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Conductă
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik

pixel