Republica Moldova mizează pe importurile de energie din România
Republica Moldova se bazează pe...
Publicitate
Ce se întâmplă însă cu suma acumulată la Pilonul II până la momentul trecerii contribuției de 3,75% la Pilonul I? Răspunsul se regăsește în chiar Ordonanța 114, care precizează că, până la retragerea de la Pilonul II, banii respectivi rămân în contul personal al contribuabilului, putând fi accesați la retragerea din activitate, adică la ieșirea la pensie.
Ce trebuie știut
“Fondurile deținute până la data transferului rămân în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată”, scrie în faimoasa Ordonanță.
Ce trebuie însă știut este că transferul contribuției la pensie de la Pilonul II la Pilonul I se efectuează doar în baza unei cereri individuale. Cei care nu doresc o astfel de mutare, nu trebuie să facă nimic. Așadar, dacă o persoană nu face o cerere de transfer al contribuțiilor la Pilonul I, banii se vor acumula în continuare în contul Pilonului II.
Potrivit legislației, sistemul de pensii din țara noastră este bazat pe trei piloni de pensie: Pilonul I sau sistemul public de pensii, Pilonul II sau pensiile administrate privat și Pilonul III – pensiile facultative.
Citește și Anunț de ultimă oră despre pensii. Se pregătesc modificări importante
Cine administrează Pilonul II
Primele două categorii, sunt pensii obligatorii, chiar dacă nu pentru toți, în timp ce Pilonul III – pensii facultative este opțional, fiind destinat celor care vor să se bucure de venituri mai mari după împlinirea vârstei de pensionare. Spre deosebire de Pilonul I, fondurile din Pilonul II sunt administrate de companii private, nu de stat, ca în primul caz, la ele putând contribui numai persoanele de până la 35 de ani, asigurate și care plătesc la sistemul public de pensii.
Fondurile Pilon II au bifat cele mai mari listări de la Bucureşti din ultimii ani, atât cele de stat cât şi cele private. Printre cei mai mari acţionari ai unor emitenţi precum Banca Transilvania, MedLife, Digi Communications, Sphera Group se numără fondurile de pensii private Pilon II, societăţile de investiţii financiare (SIF-uri), fondurile mutuale, dar şi antreprenorii care au listat aceste companii, iar ulterior au rămas cu pachete importante de acţiuni
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Republica Moldova se bazează pe...
Turismul elen arată semne pozitive în 2025.
Criptomoneda este tot mai des...
Exporturile totale de gaze...
Tragedie aviatică în Kazahstan.
Redacţia DC Business vă urează...
În noiembrie, piața neagră a...
Curs valutar, 24 decembrie 2024.
Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...
Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.
Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.
Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...
Ministerul Afacerilor Externe a...
Luni seara a avut loc prima...
Vladimir Putin și premierul...
Grupaj de ştiri.
BRD a transmis o notificare...
Curs valutar BNR, 23 decembrie.
Perioada de dinaintea...
Economia Marii Britanii stagnează în trimestrul trei,...
Anunţul zilei de la Cotroceni.