Bank of Cyprus respinge oferta de preluare a companiei Lone Star

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Fondul de private equity Lone Star a anunţat că oferta sa în numerar pentru achiziţionarea Bank of Cyprus Holdings PLC a fost respinsă de Consiliul de Administraţie al băncii din Cipru, transmite Reuters.

Anul acesta, acţiunile băncii au urcat cu aproximativ 11%, iar capitalizarea sa bursieră este de 524,3 milioane de euro, conform datelor Refinitiv. Săptămâna aceasta, acţiunile băncii se tranzacţionau la aproximativ 1,14 euro.

Compania americană Lone Star, specializată pe plan global în investiţii de capital, în imobiliare şi alte active financiare, a precizat că a oferit 1,51 euro per acţiune pentru Bank of Cyprus.

Bloomberg News a anunţat pentru prima dată oferta de preluare pentru Bank of Cyprus.

Anul trecut, banca a acceptat să vând un portofoliu de credite neperformante şi unele active imobiliare către grupul Pimco, deţinut de Allianz, pentru aproximativ 385 milioane de euro.

Citește și Băncile chineze s-au speriat de furia clienților. Decizie radicală

După mai multe proteste și manifestații violente, autoritățile de reglementare chineze au oferit rambursări mai multor clienți din zonele rurale ale căror retrageri au fost blocate de unul dintre cele mai mari scandaluri bancare din istoria țării.

Sectorul bancar rural din China a fost puternic afectat de eforturile guvernului de la Beijing de a ține în frâu bula imobiliară și spirala datoriilor. Economiștii nemulțumiți au acuzat autoritățile de inactivitate și chiar de complicitate cu aceste bănci.

Mii de oameni privați de fondurile lor

Patru bănci din provincia Henan au fost nevoite să înghețe retragerile de numerar la mijlocul lunii aprilie, deoarece autoritățile de reglementare au luat măsuri împotriva respectivelor instituții, acuzate de gestionare defectuoasă. Pentru clienți, decizia a fost însă dezastruoasă: sute de mii de oameni, fie ei agricultori, întreprinzători sau simpli cetățeni au rămas fără acces la conturile lor, la banii lor, practic. 

Reacția nu a întârziat să apară. Inițial, au fost doar proteste mici. Treptat însă mișcarea prins forță și amploare, devenind chiar violentă. În aceste condiții, autoritatea de reglementare bancară din provincie a anunțat că persoanele fizice cu depozite de până la 50.000 de yuani (7.305 euro) își vor primi banii înapoi. Pentru ca vineri, aceleași autorități să anunțe să promită că vor fi restituite sume de bani și celor cu depozite cuprinse între 350.000 și 400.000 de yuani (între 51.135 și 58.440 de euro), precizând într-un comunicat că aceste persoane vor începe să primească rambursarea la 22 august.

Citește și Banca Naţională a Elveţiei a înregistrat cele mai mari pierderi din istorie

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a raportat vineri pierderi de 95,2 miliarde franci (100,08 miliarde dolari) în primele şase luni ale acestui an, acestea fiind cele mai mari pierderi semestriale înregistrate de SNB de la înfiinţarea sa în 1907, transmite Reuters.

Precedentul record în materie de pierderi înregistrat de Banca Naţională a Elveţiei data din anul 2015, când SNB a înregistrat pierderi de 50 de miliarde de franci.

Rezultatele înregistrate de Banca Naţională a Elveţiei depind de fluctuaţiile în valoarea rezervelor sale valutare, care se ridică la sute de miliarde de franci. Rezervele SNB includ acţiuni şi obligaţiuni din străinătate. Banca Naţională a Elveţiei cumpără valută pentru a preveni aprecierea francului, care este la mare căutare în perioade de criză, apreciere care afectează economia elveţiană dependentă de exporturi.

Pierderile istorice înregistrate de SNB în primele şase luni ale acestui an se datorează în special unor pierderi de 62,4 miliarde de franci în trimestrul al doilea, cele mai slabe performanţe trimestriale înregistrate vreodată de Banca Naţională a Elveţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel