Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Creșterea economică a zonei euro a stagnat în cea mai mare parte a anului 2023 și se întrevede doar o ușoară redresare în acest an, ceea ce contribuie la scăderea inflației, care a depășit ținta BCE și a forțat factorii de decizie să majoreze ratele dobânzilor la niveluri record anul trecut.
"Există dovezi că indicatorii își ating punctul minim, dar perspectivele economice pe termen scurt rămân slabe, în conformitate cu proiecțiile noastre", a declarat Isabel Schnabel, membră a consiliului de administrație, pe platforma de socializare X, conform Reuters.
Între timp, vicepreședintele instituției, Luis de Guindos, a sugerat că blocul zonei euro ar fi putut suferi o recesiune în a doua jumătate a anului trecut și că riscurile pentru creșterea viitoare sunt înclinate în sens negativ.
"Indicatorii soft arată o contracție economică și în decembrie, confirmând posibilitatea unei recesiuni tehnice în a doua jumătate a anului 2023 și perspective slabe pe termen scurt", a declarat de Guindos la Madrid.
BCE a semnalat o politică stabilă în ianuarie și niciunul dintre factorii de decizie nu s-a abătut de la acest mesaj, chiar dacă Schnabel a părut să țintească estimările pieței pentru reduceri rapide ale dobânzilor în cursul acestui an.
Investitorii au estimat cel puțin cinci reduceri ale ratelor dobânzilor în anul 2024, prima măsură urmând să aibă loc în martie sau aprilie, un termen pe care mai mulți factori de decizie l-au numit excesiv, având în vedere presiunile persistente asupra prețurilor.
Schnabel a spus că condițiile financiare s-au relaxat mai rapid decât a preconizat BCE dar și prețurile la energie au fost mai slabe decât se aprecia.
Inflația a scăzut rapid în cea mai mare parte a anului 2023, dar a revenit la 2,9% luna trecută, în principal din cauza unor factori tehnici, și s-ar putea menține în jurul acestui nivel pentru o perioadă.
"Efectele pozitive ale pieței energiei vor intra în vigoare, iar măsurile compensatorii legate de energie vor expira, ceea ce va duce la o creștere tranzitorie a inflației", a declarat de Guindos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...