BEI a anunţat recent că nu va mai finanţa proiecte privind combustibilii fosili din 2022.
România, la un pas de infringement. Avertizare din partea CE
Andrew McDowell a fost întrebat de jurnalişti ce înseamnă pentru România acest lucru, în condiţiile în care ţara noastră se bazează masiv pe cărbune pentru securitatea energetică şi are în plan exploatarea unor zăcăminte uriaşe de gaze în Marea Neagră.
"Cred că este important să priviţi lucrul acesta ca pe o oportunitate, nu ca pe o provocare. BEI a oferit 2 miliarde de euro până acum pentru combustibilii fosili, iar aceşti bani sunt acum disponibili pentru proiectele de energie curată. Vrem să sprijinim ambiţiile tuturor statelor membre să-şi accelereze tranziţia către energia curată şi lucrăm în strânsă legătură cu administraţiile să reducem emisiile de gaze, ceea ce înseamnă o capacitate mai mare de energie regenerabilă. Vrem să sprijinim aceste ambiţii ale României. Deci vrem să vedem că întregul proiect verde al României este o oportunitate economică", a spus McDowell.
Totodată, întrebat dacă, în opinia sa, decizia BEI va fi urmată şi de alte instituţii financiare internaţionale, el a răspuns: "Ca bancă europeană, şi alte instituţii financiare urmăresc ce înseamnă să te asiguri că împrumuturile fac parte dintr-un acord sustenabil. Trebuie să vedem coeziunea în ceea ce priveşte tranziţia din sectorul energetic al tuturor ţărilor din Europa. Trebuie să sprijinim şi politicile, nu doar să acordăm sprijin financiar".
Grupul Băncii Europene de Investiţii, compus din Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi filiala sa, Fondul European de Investiţii (FEI), a acordat României 865 milioane de euro sub formă de împrumuturi, garanţii, capital de risc şi microfinanţare în anul 2019.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
UE cere eliminarea imediată a...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
Autoritatea de Supraveghere...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...
O parte a bannerului uriaș...
CSAT a decis luni că evaziunea...
Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...
United Microelectronics Corp....
Uniunea Europeană a convenit un...
Proiectul de Ordonanţă de...
Proiectul de Ordonanță de...
Curs valutar BNR, 30 iunie 2025.