Beneficii pentru contribuabilii care vor acorda sponsorizări
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Beneficii pentru contribuabilii care vor acorda sponsorizări
Beneficii pentru contribuabilii care vor acorda sponsorizări
Contribuabilii care vor acorda sponsorizări în ultimele două trimestre din acest an vor avea dreptul la un credit fiscal de 0,75% din cifra de afaceri, faţă de 0,5% până în acest moment, potrivit consultanţilor Deloitte.

"În această vară, a fost majorată limita de acordare a beneficiului fiscal pentru societăţile comerciale care fac sponsorizări, de la 0,5% din cifra de afaceri, la 0,75%. Prin urmare, societăţile plătitoare de impozit pe profit au dreptul să scadă din valoarea impozitului pe profit datorat sumele aferente cheltuielilor de sponsorizare şi/sau mecenat, precum şi cele privind bursele private, în limita a 0,75% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit efectiv datorat. Cu alte cuvinte, societăţile au un real beneficiu, deoarece pentru o cheltuială de 100 de lei (nedeductibilă, de altfel), pot avea un avantaj fiscal în numerar de 100 de lei prin reducerea impozitului de plată cu întreaga sumă, şi nu doar cu 16% din aceasta. Atenţie, noua limită se aplică începând cu al treilea trimestru din 2019. Prin urmare, contribuabilii care au acordat sponsorizări în primele două trimestre au dreptul să îşi ia credit fiscal în limita a 0,5% din cifra de afaceri, urmând ca, în următoarele două trimestre, în cazul noilor contracte de sponsorizare încheiate, să ia în considerare plafonul majorat de 0,75%", se arată într-un material de opinie semnat de Andreea Vlad, Manager Servicii Fiscale, şi Anca Preda, Consultant Senior Servicii Fiscale, Deloitte România.

Consultanţii atrag însă atenţia că sponsorizarea cu beneficiu fiscal este aplicabilă doar pentru entităţile înscrise în registrul publicat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) astfel încât aceia care doresc să acorde sponsorizări trebuie să verifice registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, introdus începând cu aprilie 2019.

"Activitatea de sponsorizare a fost şi va rămâne una de mare interes pentru societate în ansamblul său, atât pentru beneficiarii organizaţiilor non-profit, cât şi pentru societăţile comerciale care, pe lângă contribuţia pentru o cauză bună, îşi pot diminua şi nota de plată către stat. Şi pentru autorităţile fiscale sponsorizarea a fost de mare interes recent, întrucât acestea au decis mai multe modificări ale prevederilor legislative. În scurt timp, vor urma şi altele", precizează sursa citată.

Potrivit reprezentanţilor Deloitte, ultimul proiect de ordonanţă privind modificarea Codului Fiscal, publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, vizează cazurile în care beneficiarii sponsorizărilor hotărăsc restituirea integrală sau parţială a acestor sume către sponsorii lor, societăţi comerciale.

În acest sens, proiectul de ordonanţă prevede obligaţia regularizării impozitului pe profit datorat, fără a fi însă necesară depunerea unei declaraţii rectificative pentru perioadele trecute. Astfel, suma dedusă pentru sponsorizare în perioadele fiscale precedente se va adăuga ca diferenţă de plată la impozitul pe profit datorat în trimestrul sau anul în care are loc restituirea. În cazul în care restituirea este doar parţială, calculul trebuie refăcut proporţional, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel