Beneficii pentru contribuabilii care vor acorda sponsorizări

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Beneficii pentru contribuabilii care vor acorda sponsorizări
Beneficii pentru contribuabilii care vor acorda sponsorizări
Contribuabilii care vor acorda sponsorizări în ultimele două trimestre din acest an vor avea dreptul la un credit fiscal de 0,75% din cifra de afaceri, faţă de 0,5% până în acest moment, potrivit consultanţilor Deloitte.

"În această vară, a fost majorată limita de acordare a beneficiului fiscal pentru societăţile comerciale care fac sponsorizări, de la 0,5% din cifra de afaceri, la 0,75%. Prin urmare, societăţile plătitoare de impozit pe profit au dreptul să scadă din valoarea impozitului pe profit datorat sumele aferente cheltuielilor de sponsorizare şi/sau mecenat, precum şi cele privind bursele private, în limita a 0,75% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit efectiv datorat. Cu alte cuvinte, societăţile au un real beneficiu, deoarece pentru o cheltuială de 100 de lei (nedeductibilă, de altfel), pot avea un avantaj fiscal în numerar de 100 de lei prin reducerea impozitului de plată cu întreaga sumă, şi nu doar cu 16% din aceasta. Atenţie, noua limită se aplică începând cu al treilea trimestru din 2019. Prin urmare, contribuabilii care au acordat sponsorizări în primele două trimestre au dreptul să îşi ia credit fiscal în limita a 0,5% din cifra de afaceri, urmând ca, în următoarele două trimestre, în cazul noilor contracte de sponsorizare încheiate, să ia în considerare plafonul majorat de 0,75%", se arată într-un material de opinie semnat de Andreea Vlad, Manager Servicii Fiscale, şi Anca Preda, Consultant Senior Servicii Fiscale, Deloitte România.

Consultanţii atrag însă atenţia că sponsorizarea cu beneficiu fiscal este aplicabilă doar pentru entităţile înscrise în registrul publicat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) astfel încât aceia care doresc să acorde sponsorizări trebuie să verifice registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, introdus începând cu aprilie 2019.

"Activitatea de sponsorizare a fost şi va rămâne una de mare interes pentru societate în ansamblul său, atât pentru beneficiarii organizaţiilor non-profit, cât şi pentru societăţile comerciale care, pe lângă contribuţia pentru o cauză bună, îşi pot diminua şi nota de plată către stat. Şi pentru autorităţile fiscale sponsorizarea a fost de mare interes recent, întrucât acestea au decis mai multe modificări ale prevederilor legislative. În scurt timp, vor urma şi altele", precizează sursa citată.

Potrivit reprezentanţilor Deloitte, ultimul proiect de ordonanţă privind modificarea Codului Fiscal, publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, vizează cazurile în care beneficiarii sponsorizărilor hotărăsc restituirea integrală sau parţială a acestor sume către sponsorii lor, societăţi comerciale.

În acest sens, proiectul de ordonanţă prevede obligaţia regularizării impozitului pe profit datorat, fără a fi însă necesară depunerea unei declaraţii rectificative pentru perioadele trecute. Astfel, suma dedusă pentru sponsorizare în perioadele fiscale precedente se va adăuga ca diferenţă de plată la impozitul pe profit datorat în trimestrul sau anul în care are loc restituirea. În cazul în care restituirea este doar parţială, calculul trebuie refăcut proporţional, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
La bancă
Euro / FOTO: Freepik
SUA versus UE
Freepik.com
Warren Buffett
Preț petrol / FOTO: Freepik

Trump și „prețul ideal” al barilului de petrol

Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.

Foto: Freepik.com

Xiaomi va lansa propriul său cip mobil XringO1

Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.

Freepik.com
Ghișeu

Curs BNR. Ce face leul în mijlocul instabilității economice

Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...

Sebastian Burduja
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
De ce este bine să plăteşti cu cardul şi nu cash. Explicaţia de la ANAF
Topitorie / Foto: Freepik
Magazin Zara din Moscova / Foto: Google Maps
Freepik.com
Pașaport / Foto: Freepik

Cum vrea UE să-i momească pe cercetătorii americani

Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...

Paladiu
Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr
Industrie / Sursa: Freepik.com
Poluare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Declaratia unica. Foto: Freepik.com
Freepik.com
Tractoare / Foto: Freepik
Vladimir Putin
Bursa. Foto: pexels.com
Fermieri / Foto: Freepik

pixel