Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
În raportul anual privind performanța economică, datele din 2023 arată o încetinire semnificativă a creșterii economice, ajungând la 2,1%. Deși acest ritm este mai lent decât în anii precedenți, economia a păstrat o poziție solidă, situându-se printre cele mai ridicate rate de creștere din regiunea extinsă, arată BERD.
Analiza indică faptul că dezafectarea stocurilor a fost un factor major în încetinirea ritmului de creștere, după ani de acumulare a acestora. În plus, inflația ridicată a afectat creșterea prețurilor în sectorul privat și consumul privat. Totuși, aceste aspecte au fost compensate de o creștere remarcabilă a investițiilor și cheltuielilor guvernamentale.
Vânzările cu amănuntul au continuat să accelereze la începutul anului 2024, în ciuda inflației ridicate, care a atins 6,6% în martie 2024. Cu toate acestea, creșterea salariilor reale a rămas susținută, fiind în jur de 7% la începutul acelui an.
Un aspect semnificativ al raportului este redresarea producției industriale, în special în sectorul auto, unde producția de automobile a înregistrat o creștere anuală de 7% în primul trimestru al anului 2024. Exporturile nete, pentru prima dată din 2016, au avut o mică contribuție pozitivă la creștere.
Cu toate acestea, poziția fiscală* rămâne o vulnerabilitate majoră, cu un deficit bugetar de 5,9% din PIB în 2023. Se anticipază că cheltuielile publice vor continua să crească, susținând consumul, dar există riscul unui deficit și mai mare în 2024, dată fiind cererea internă puternică și o politică fiscală relaxată.
Proiecțiile indică o creștere estimată la 3,2% în 2024 și 3,4% în 2025, într-o perspectivă în care inflația se temperează, iar condițiile de finanțare se relaxează treptat. Cu toate acestea, există presiuni asupra pieței și riscuri potențiale asociate cu consolidarea fiscală dureroasă începând cu 2025, care ar putea afecta creșterea pe termen mediu.
__________________
*Poziția fiscală se referă la utilizarea colectării veniturilor guvernamentale (impozite sau reduceri de impozite) și a cheltuielilor guvernamentale pentru a influența economia unei țări și este o componentă importantă a politicii fiscale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...