Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz a trimis o "propunere finală" privind taxarea cu 0,2% a achiziţiilor de acţiunile ale companiilor a căror capitalizare bursieră depăşeşte un miliard de euro, a explicat marţi Ministerul de Finanţe din Germania.
Comisia Europeană aprobă subvenții de miliarde de euro. Pentru ce industrie
Un număr de zece state (Germania, Franţa, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Austria, Slovacia şi Slovenia) fac parte dintr-un grup de cooperare strânsă cu privire la acest subiect şi discută de mai mulţi ani despre o taxă pe tranzacţiile financiare, însă deocamdată proiectul este într-un punct mort.
"Pentru prima dată după 2011 suntem într-o poziţie care ne poate permite să ajungem la un acord în cadrul cooperării strânse", afirmă Olaf Scholz în scrisoarea trimisă omologilor săi din cele nouă state. Scholz şi-a exprimat speranţa că o procedură legislativă europeană va putea fi rapid finalizată.
Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a salutat propunerea venită de la Berlin, care în opinia lui Le Maire este rezultatul unei colaborări strânse cu Franţa.
"Vom examina acest text cu atenţie pentru a fi siguri că acordul final va fi cel puţin la fel de ambiţios ca şi taxa franceză care este deja în vigoare", a spus Le Maire.
Taxa propusă de Berlin nu priveşte obligaţiunile şi produsele financiare derivate. În plus, mai multe operaţiuni ar putea fi scutite de viitoarea taxă, în special listările publice iniţiale sau fondurile de pensii.
Acesta este un motiv de nemulţumire pentru autorităţile de la Viena, potrivit cărora "propunerea prevede o bază de taxare redusă", excluzând în special tranzacţiile cu frecvenţa ridicată. "Ne-am exprimat întotdeauna pentru cea mai mare bază posibilă şi suntem în continuare de aceiaşi părere", a anunţat ministerul de Finanţe din Austria.
În Germania, taxa pe tranzacţiile financiare (TTF) ar urma să genereze o sumă de aproximativ 1,5 miliarde euro, iar o mare parte din această sumă ar urma să fie utilizată la finanţarea unei majorări a pensiei minime.
Ideea de a taxa tranzacţiile financiare datează din anii 1970 şi a cunoscut un nou elan în 2011, când criza financiară "făcea ravagii" în Uniunea Europeană. Franţa, Italia şi Marea Britanie taxează deja anumite operaţiuni financiare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...