Energia nucleară și interesul direct al lui Bill Gates
TerraPower, fondată de miliardarul și cofondatorul Microsoft Bill Gates în 2008, va deschide o nouă centrală nucleară în Kemmerer, Wyoming. Centrala va fi prima de acest fel, compania sperând să revoluționeze industria energiei nucleare din SUA pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice și a sprijini independența energetică a americanilor.
"Energia nucleară, dacă o facem cum trebuie, ne va ajuta să ne rezolvăm obiectivele climatice", a declarat Gates pentru ABC News. "Adică, să scăpăm de emisiile de gaze cu efect de seră fără scumpi energia electrică iar sistemul să fie mai puțin fiabil".
"Energia nucleară are câteva plusuri incredibile", a spus Gates. "Nu depinde de vreme, poți construi o centrală, dar cantitatea de energie care iese dintr-o centrală foarte mică este gigantică."
În timp ce energia nucleară este bine cunoscută pentru că are un mare potențial, riscurile de siguranță asociate cu aceasta i-au îngrijorat istoric pe unii investitori, cu toate acestea, Gates a spus că este încrezător că TerraPower poate construi un reactor nuclear inovator, sigur și practic pentru viitor.
Majoritatea reactoarelor nucleare din SUA folosesc apă pentru a răci sistemul, dar apa nu este cea mai bună la absorbția căldurii și există riscuri asociate cu supraîncălzirea, care ar putea duce în cele din urmă la topirea combustibilului nuclear. Această nouă centrală nucleară, care urmează să fie deschisă în 2030, va folosi sodiu lichid în loc de apă pentru răcire. Punctul de fierbere al sodiului este de opt ori mai mare decât cel al apei și, spre deosebire de apă, sodiul lichid nu trebuie să fie pompat continuu înapoi în sistem.
"Am rezolvat toate domeniile în care au existat probleme de siguranță. Și avem mult mai puține deșeuri", a declarat Gates. "Un lucru extraordinar este că autoritatea de reglementare din Statele Unite este cea mai bună din lume. Așa că o parte a procesului de acum până în 2030 este o revizuire extrem de detaliată cu acea comisie de siguranță despre cum acest proiect este mult mai sigur decât tot ceea ce a fost înainte."
Noua centrală, la care se lucrează de 15 ani, s-a confruntat cu întârzieri la sfârșitul anului 2022, după ce invazia Rusiei în Ucraina în luna februarie a aceluiași an a dus la pierderea unui furnizor de combustibil rus. Dar Gates a asigurat că aceste probleme sunt temporare.
"O mulțime de mine de uraniu și fabrici de prelucrare au fost închise pentru că oamenii se așteptau ca Rusia să rămână furnizor. Trebuie să reglat acest lucru pe plan intern", a declarat Gates. "Dar avem uraniu pe plan intern, avem capacitatea de a face procesarea pe plan intern... Pe termen lung, datorită zăcămintelor noastre de uraniu de aici, datorită eficienței reactorului, acest lucru poate duce la un lanț de aprovizionare complet intern."
Miliardarul recunoaște riscurile Inteligenței Artificiale
Gates și-a exprimat opiniile și despre inteligența artificială și despre impactul pe care aceasta îl va avea asupra viitorului lumii. El a spus că vede tehnologia ca pe o schimbare fundamentală.
"Suntem adesea surprinși de cât de bună este. Uneori suntem surprinși de ceea ce nu poate face bine. Este la început, dar este revoluționară", a spus Gates.
El a spus că vede un mare potențial pentru ca inteligența artificială să creeze unde de șoc în toate industriile, unde va schimba modul în care gândim despre lucruri.
"În domeniul sănătății și al educației, folosită corespunzător, va fi fantastică", a spus Gates. Miliardarul este de părere că IA va putea asigura o mai bună calitate a învățământului și elevilor din școlile mai modeste.
Gates s-a arătat impresionat de software-ul ChatGPT al OpenAI și de salturile pe care acesta le-a făcut în ultimul an.
Gates s-a exprimat și asupra riscului siguranței IA. Miliardarul a spus că are unele îngrijorări cu privire la avansul rapid al tehnologiei și la consecințele negative în cazul în care aceasta ar fi folosită cu intenții rele: "Cu toții ne temem că cineva rău intenționat ar putea pune mâna pe ea”.
Și, deși Gates a spus că nu crede că autoritățile guvernamentale de reglementare sunt încă la curent cu tehnologia și pregătite să ia decizii importante, el crede că avantajele inteligenței artificiale sunt mai mari decât dezavantajele și că discuția în jurul acesteia se îndreaptă în direcția corectă.
"Domeniul, mai mult decât orice alt domeniu pe care îl cunosc, determină o mulțime de oameni inteligenți însă se întrebe ce urmează și cum ne asigurăm că tehnologia este benefică", a spus Gates. "Eu văd inteligența artificială că, folosită în mod corespunzător, oferă o mulțime de beneficii cărora nu aș vrea să le dau cu piciorul."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...