Şedinţă de Guvern, 22 mai. Deciziile zilei, la Palatul Victoria
Proiectele de acte normative...
Luna aceasta, Reuters anunţase că Turcia pregăteşte o lege care să faciliteze construirea de reactoare modulare mici (SMR), pentru a completa planurile de construire a centralelor nucleare convenţionale.
"Am avut conversaţii neoficiale cu multe ţări europene, inclusiv autorităţi din Turcia, dar în acest moment nu suntem angajaţi în discuţii oficiale cu clienţii din Turcia", a declarat un purtător de cuvânt al TerraPower pentru Reuters.
Spre deosebire de reactoarele nucleare tradiţionale, care sunt facilităţi enorme şi au nevoie de ani de zile pentru a fi construite, SMR sunt mult mai mici şi pot fi construite în fabrici, livrate cu camioane sau trenuri, apoi asamblate la faţa locului, economisindu-se timp şi bani. Deşi unele companii americane dezvoltă tehnologia, încă nu a fost implementată la scară comercială.
Dar TerraPower a trebui să amâne lansarea primei uzine de sodiu din Wyoming (SUA) cu aproximativ doi ani, în 2030. Întârzierea a fost cauzată de lipsa unui combustibil numit uraniu uşor îmbogăţit de înaltă puritate (HALEU), care deocamdată se produce în cantităţi comerciale doar în Rusia. TerraPower discută cu ASP Isotopes despre o fabrică unde s-ar putea produce HALEU.
"Majorarea cererii de energie în Europa şi invadarea Ucrainei de către Rusia a sporit interesul pentru energia curată furnizată prin tehnologii ca sodiul", a explicat purtătorul de cuvânt al TerraPower.
Turcia intenţionează să construiască cel puţin trei centrale nucleare: o unitate cu patru reactoare în Akkuyu (zona Mediteranei), construită de conglomeratul rus Rosatom; o a doua în zona Mării Negre, în Sinop; şi a treia în regiunea Tracia, din nord-vest. Autorităţile de la Ankara vor să completeze planurile de construire a centralelor nucleare convenţionale cu reactoare modulare mici pentru a diversifica mixul producţiei de electricitate. Actuala lege din Turcia privind energia nucleară nu se referă direct la SMR, deci este necesară o nouă legislaţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Proiectele de acte normative...
Comisia Europeană spune „nu”...
Congresmanul republican Joe...
Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...
Noi modificări aduse de ANAF,...
Statul schimbă criteriile...
Curs valutar BNR, 21 mai.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
Un program MBA (Master of...
UE vrea să taxeze coletele...
Dimitar Radev, guvernatorul...
Guvernul promite continuarea...
În 2023, din cele 10 regiuni...
CEC Bank continuă procesul de...
ASF avertizează că escrocii se...