Bitcoin sau imobiliare? Care este cea mai profitabilă investiţie
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Deși imobiliarele sunt niște investiții care conferă mai multă încredere oamenilor care aleg să facă investiții de toate tipurile, criptomonedele par să câștige teren în acest sens.

Deși apetența românilor pentru investițiile în imobiliare dă un sentiment de certitudine și stabilitate, cu toate acestea, activele digitale se află la polul opus în ceea ce privește complexitatea gestionării, după cum reiese dintr-o analiză realizată de Radu Puiu, analist financiar din cadrul companiei de fintech XTB România.

Un alt studiu recent arată încrederea pe care românii o conferă investițiilor în criptomonede. Visual Capitalist arată că deși 12% din toată populația țării a investit cel puțin o dată în active tradiționale, cum ar fi acțiuni, fonduri sau obligațiuni, nu mai puțin de 8% a ales să investească, măcar o dată, în activele digitale.

„Din punctul meu de vedere, decizia de a investi în monede digitale este alimentată de dorința de obținere a unor profituri semnificative într-o manieră rapidă. Totuși, având în vedere nivelul de experiență și de cunoștințe al românilor privind investițiile, activele digitale reprezintă instrumente cu un grad ridicat de risc care se potrivesc unor anumite categorii de investitori, fiind foarte important profilul lor de risc”, subliniază Radu Puiu.

Deși prețul locuințelor a crescut în ultimii ani în țara noastră (+50%), însă nu mai mult ca în alte țări din centrul Europei, cum este cazul Poloniei (60%) sau Ungariei (+200%) într-o proporție covârșitoare, 92% dintre români preferă să dețină propria locuință, după cum arată un studiu realizat de AHA Moments, Brandelier și ING Bank. Din acest studio reiese și faptul că românii achiziționează mai rapid locuințe față de țările vecine.

În ianuarie 2024, la nivel national, metrul pătrat al imobiliarelor s-a vândut anul trecut la un preț mediu de 1.510 euro, cu 89% mai scump față de prețurile înregistrate în urmă cu zece ani. Totuși cele mai multe vânzări au fost înregistrate la sfârșitul anului trecut, în luna decembrie, 17.120 de apartamente, pe fondul veștii majorării TVA-ului pe locuințe de la începutul acestui an.

 

Goana după Bitcoin

 

Încă de la început cea mai puternică criptomonedă a fost notorie pentru lipsa de stabilitate, valoarea sa fiind caracterizată de mari fluctuații într-un interval foarte scurt, totuși, nu puțini investitori și-au arătat interesul pentru aceaste noi active.

„Înțelegerea volatilității prețului Bitcoin nu este doar o curiozitate, ci o necesitate pentru participanții la piața criptomonedelor. Mișcările imprevizibile ale prețului criptomonedei pot avea implicații ample de la influențarea strategiilor de investiții până la afectarea stabilității pieței financiare. În general, mulți investitori au considerat acest lucru drept mai degrabă o caracteristică decât un defect, deoarece ar putea alimenta aprecieri semnificative și rapide, similare celor observate în timpul tranzacționării acțiunilor «meme». Dar, în ultima vreme, profilul criptomonedei pare să se fi modificat și a devenit mai apropiat cu cel al unui activ mai convențional”, explică Radu Puiu.

Așadar, volatilitatea Bitcoin pe termen lung este de peste trei ori mai mare spre deosebire de cea a indicelui american S&P 500, a cărui preț fluctuează zilnic cu 1% în creștere și scădere. Cu toate acestea, revenirea din 2022 a Bitcoin i-a conferit mai multă stabilitate.

Cu toate acestea, criptomoneda va rămâne caracterizată de fluctuațiile specifice activelor digitale deși volatilitatea ar rămâne pe un trend descendent pe fondul implementării reglementărilor legislative asupra acestui domeniu din partea diferitelor guverne.

Totuși, tranzacționarea criptomonedelor prin CFD-uri, o metodă de tranzacționare fără a deține direct activele respective, aduce costuri reduse, posibilitatea de a investi oricând, investiție mai mică a capitalului, cu un efect de levier de 1:2 sau posibilitatea de a deschide poziții Long (ordine de cumpărare) sau poziții Short (ordine de vânzare).

Marea diferență dintre cele două active, Bitcoin și imobiliare rămâne tangibilitatea, în ciuda potențialului Bitcoin de a genera randamente considerabile.

Atenție, orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii, conform grupului XTB, furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel