Bitcoin sau imobiliare? Care este cea mai profitabilă investiţie
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Deși imobiliarele sunt niște investiții care conferă mai multă încredere oamenilor care aleg să facă investiții de toate tipurile, criptomonedele par să câștige teren în acest sens.

Deși apetența românilor pentru investițiile în imobiliare dă un sentiment de certitudine și stabilitate, cu toate acestea, activele digitale se află la polul opus în ceea ce privește complexitatea gestionării, după cum reiese dintr-o analiză realizată de Radu Puiu, analist financiar din cadrul companiei de fintech XTB România.

Un alt studiu recent arată încrederea pe care românii o conferă investițiilor în criptomonede. Visual Capitalist arată că deși 12% din toată populația țării a investit cel puțin o dată în active tradiționale, cum ar fi acțiuni, fonduri sau obligațiuni, nu mai puțin de 8% a ales să investească, măcar o dată, în activele digitale.

„Din punctul meu de vedere, decizia de a investi în monede digitale este alimentată de dorința de obținere a unor profituri semnificative într-o manieră rapidă. Totuși, având în vedere nivelul de experiență și de cunoștințe al românilor privind investițiile, activele digitale reprezintă instrumente cu un grad ridicat de risc care se potrivesc unor anumite categorii de investitori, fiind foarte important profilul lor de risc”, subliniază Radu Puiu.

Deși prețul locuințelor a crescut în ultimii ani în țara noastră (+50%), însă nu mai mult ca în alte țări din centrul Europei, cum este cazul Poloniei (60%) sau Ungariei (+200%) într-o proporție covârșitoare, 92% dintre români preferă să dețină propria locuință, după cum arată un studiu realizat de AHA Moments, Brandelier și ING Bank. Din acest studio reiese și faptul că românii achiziționează mai rapid locuințe față de țările vecine.

În ianuarie 2024, la nivel national, metrul pătrat al imobiliarelor s-a vândut anul trecut la un preț mediu de 1.510 euro, cu 89% mai scump față de prețurile înregistrate în urmă cu zece ani. Totuși cele mai multe vânzări au fost înregistrate la sfârșitul anului trecut, în luna decembrie, 17.120 de apartamente, pe fondul veștii majorării TVA-ului pe locuințe de la începutul acestui an.

 

Goana după Bitcoin

 

Încă de la început cea mai puternică criptomonedă a fost notorie pentru lipsa de stabilitate, valoarea sa fiind caracterizată de mari fluctuații într-un interval foarte scurt, totuși, nu puțini investitori și-au arătat interesul pentru aceaste noi active.

„Înțelegerea volatilității prețului Bitcoin nu este doar o curiozitate, ci o necesitate pentru participanții la piața criptomonedelor. Mișcările imprevizibile ale prețului criptomonedei pot avea implicații ample de la influențarea strategiilor de investiții până la afectarea stabilității pieței financiare. În general, mulți investitori au considerat acest lucru drept mai degrabă o caracteristică decât un defect, deoarece ar putea alimenta aprecieri semnificative și rapide, similare celor observate în timpul tranzacționării acțiunilor «meme». Dar, în ultima vreme, profilul criptomonedei pare să se fi modificat și a devenit mai apropiat cu cel al unui activ mai convențional”, explică Radu Puiu.

Așadar, volatilitatea Bitcoin pe termen lung este de peste trei ori mai mare spre deosebire de cea a indicelui american S&P 500, a cărui preț fluctuează zilnic cu 1% în creștere și scădere. Cu toate acestea, revenirea din 2022 a Bitcoin i-a conferit mai multă stabilitate.

Cu toate acestea, criptomoneda va rămâne caracterizată de fluctuațiile specifice activelor digitale deși volatilitatea ar rămâne pe un trend descendent pe fondul implementării reglementărilor legislative asupra acestui domeniu din partea diferitelor guverne.

Totuși, tranzacționarea criptomonedelor prin CFD-uri, o metodă de tranzacționare fără a deține direct activele respective, aduce costuri reduse, posibilitatea de a investi oricând, investiție mai mică a capitalului, cu un efect de levier de 1:2 sau posibilitatea de a deschide poziții Long (ordine de cumpărare) sau poziții Short (ordine de vânzare).

Marea diferență dintre cele două active, Bitcoin și imobiliare rămâne tangibilitatea, în ciuda potențialului Bitcoin de a genera randamente considerabile.

Atenție, orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii, conform grupului XTB, furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook

Un nou maxim istoric la Bursa de la București

O zi cu rezultate foarte bune la BVB.

Energie electrică / FOTO: Freepik
Benzinărie

Benzina și motorina: Prețurile au scăzut semnificativ

O scădere semnificativă. Ceea ce este o veste bună...

Mașini

O nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00,...

Sediul Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Conductă
Whatsapp

WhatsApp: Prietenii vă spionează fără să băgați de seamă

Dispozitivele electronice sunt practice, dar spun multe...

Ce ascund, de fapt, etichetele? / FOTO: Freepik
Energie electrică / Foto: Freepik
Steagu SUA / Foto: Freepik
Curs valutar / Ilustrație: DCBusiness
Vânzări auto / sursa foto: Freepik.com
Google / sursa foto: Freepik.com
Acțiuni
Constructii
Bărbat cu umbrelă roșie merge prin ploaie / Foto: MTI

Meteo. Capitala se pregătește de furtuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...

Prestator casnic / Foto: Freepik
Contor
vouchere sociale

Vouchere sociale. Buget suplimentat pentru tranșa din august

Guvernul României are pe masa de lucru o nouă hotărâre...

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Orez / sursa foto: Freepik.com
Bună dimineața!
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Sebastian Burduja
Alessio Menegazzo / Foto: Agerpres
TSMC / sursa foto: flickr.com
Aur

Prețul aurului, un nou record istoric! Ce spun experții

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric miercuri,...


pixel