Bitcoin sau imobiliare? Care este cea mai profitabilă investiţie

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Deși imobiliarele sunt niște investiții care conferă mai multă încredere oamenilor care aleg să facă investiții de toate tipurile, criptomonedele par să câștige teren în acest sens.

Deși apetența românilor pentru investițiile în imobiliare dă un sentiment de certitudine și stabilitate, cu toate acestea, activele digitale se află la polul opus în ceea ce privește complexitatea gestionării, după cum reiese dintr-o analiză realizată de Radu Puiu, analist financiar din cadrul companiei de fintech XTB România.

Un alt studiu recent arată încrederea pe care românii o conferă investițiilor în criptomonede. Visual Capitalist arată că deși 12% din toată populația țării a investit cel puțin o dată în active tradiționale, cum ar fi acțiuni, fonduri sau obligațiuni, nu mai puțin de 8% a ales să investească, măcar o dată, în activele digitale.

„Din punctul meu de vedere, decizia de a investi în monede digitale este alimentată de dorința de obținere a unor profituri semnificative într-o manieră rapidă. Totuși, având în vedere nivelul de experiență și de cunoștințe al românilor privind investițiile, activele digitale reprezintă instrumente cu un grad ridicat de risc care se potrivesc unor anumite categorii de investitori, fiind foarte important profilul lor de risc”, subliniază Radu Puiu.

Deși prețul locuințelor a crescut în ultimii ani în țara noastră (+50%), însă nu mai mult ca în alte țări din centrul Europei, cum este cazul Poloniei (60%) sau Ungariei (+200%) într-o proporție covârșitoare, 92% dintre români preferă să dețină propria locuință, după cum arată un studiu realizat de AHA Moments, Brandelier și ING Bank. Din acest studio reiese și faptul că românii achiziționează mai rapid locuințe față de țările vecine.

În ianuarie 2024, la nivel national, metrul pătrat al imobiliarelor s-a vândut anul trecut la un preț mediu de 1.510 euro, cu 89% mai scump față de prețurile înregistrate în urmă cu zece ani. Totuși cele mai multe vânzări au fost înregistrate la sfârșitul anului trecut, în luna decembrie, 17.120 de apartamente, pe fondul veștii majorării TVA-ului pe locuințe de la începutul acestui an.

 

Goana după Bitcoin

 

Încă de la început cea mai puternică criptomonedă a fost notorie pentru lipsa de stabilitate, valoarea sa fiind caracterizată de mari fluctuații într-un interval foarte scurt, totuși, nu puțini investitori și-au arătat interesul pentru aceaste noi active.

„Înțelegerea volatilității prețului Bitcoin nu este doar o curiozitate, ci o necesitate pentru participanții la piața criptomonedelor. Mișcările imprevizibile ale prețului criptomonedei pot avea implicații ample de la influențarea strategiilor de investiții până la afectarea stabilității pieței financiare. În general, mulți investitori au considerat acest lucru drept mai degrabă o caracteristică decât un defect, deoarece ar putea alimenta aprecieri semnificative și rapide, similare celor observate în timpul tranzacționării acțiunilor «meme». Dar, în ultima vreme, profilul criptomonedei pare să se fi modificat și a devenit mai apropiat cu cel al unui activ mai convențional”, explică Radu Puiu.

Așadar, volatilitatea Bitcoin pe termen lung este de peste trei ori mai mare spre deosebire de cea a indicelui american S&P 500, a cărui preț fluctuează zilnic cu 1% în creștere și scădere. Cu toate acestea, revenirea din 2022 a Bitcoin i-a conferit mai multă stabilitate.

Cu toate acestea, criptomoneda va rămâne caracterizată de fluctuațiile specifice activelor digitale deși volatilitatea ar rămâne pe un trend descendent pe fondul implementării reglementărilor legislative asupra acestui domeniu din partea diferitelor guverne.

Totuși, tranzacționarea criptomonedelor prin CFD-uri, o metodă de tranzacționare fără a deține direct activele respective, aduce costuri reduse, posibilitatea de a investi oricând, investiție mai mică a capitalului, cu un efect de levier de 1:2 sau posibilitatea de a deschide poziții Long (ordine de cumpărare) sau poziții Short (ordine de vânzare).

Marea diferență dintre cele două active, Bitcoin și imobiliare rămâne tangibilitatea, în ciuda potențialului Bitcoin de a genera randamente considerabile.

Atenție, orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii, conform grupului XTB, furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...


pixel