În urma observaţiilor primite în cadrul dezbaterii publice a raportului anchetei sectoriale pe piaţa producerii şi comercializării cimentului, se menţine aceeaşi concluzie, potrivit căreia este posibil ca aceste companii să încalce legea. Analiza a fost derulată cu scopul de a avea o imagine cât mai clară asupra mecanismelor de funcţionare, de a identifica eventualele disfuncţionalităţi la nivelul sectorului şi de a formula recomandări care să conducă la eliminarea acestora în scopul intensificării concurenţei.
Se remarcă, astfel, faptul că principalii producători din sectorul producerii şi comercializării cimentului din România (Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România) au capacităţi de producţie diferite, dar gradul de utilizare al acestora este asimetric, astfel încât compania care are cea mai mare capacitate de producţie, o utilizează cel mai puţin. Acest aspect a condus la o situaţie neobişnuită, în care cele trei companii deţin cote de piaţă aproximativ egale, fluctuaţiile în timp fiind nesemnificative.
Citește și: Investigaţie pe piaţa cimentului. Ce verifică Concurenţa
Cele trei mari companii sunt integrate vertical pentru a eficientiza procesul de producţie, a reduce costurile şi a facilita accesul la resurse. În acelaşi timp, companiile deţin capacităţi de producţie atât pe pieţele de extracţie/ prelucrare şi comercializarea agregatelor minerale, cât şi pe pieţele producerii şi comercializării betoanelor, mortarelor şi şapelor, prefabricatelor din beton.
Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România sunt prezente şi pe pieţele producerii şi comercializării filerului de calcar, respectiv a lianţilor hidraulici speciali/ rutieri (HeidelbergCement România nu produce astfel de lianţi). În cadrul analizei, Consiliul Concurenţei a observat că preţurile anumitor sortimente de ciment oferite de producători au avut aceeaşi evoluţie în timp. De asemenea, principalii clienţi pentru fiecare dintre cei trei producători se află o distanţă de aproximativ de 350 de km în jurul punctului de desfacere, ceea ce ridică suspiciuni privind o posibilă împărţire a pieţei geografice.
Aceste aspecte indică faptul că ar putea exista o coordonare între cei trei producători la nivelul sortimentelor produse şi livrate în scopul împărţirii pieţei, aceşti producători de ciment având posibilitatea de a ţine captivi anumiţi clienţi astfel încât să menţină cote de piaţă simetrice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...