Blindatele Piranha vor fi produse la București. Inspecție ministerială la uzină
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Transportorul blindat Piranha
Transportorul blindat Piranha
Uzina Mecanică Bucureşti va produce 197 de transportoare blindate 8x8 de tip Piranha 5, a anunţat ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş. Potrivit contractului cu firma elevețiană Mowag doar primele 30 de transportoare vor fi aduse din Elveția, în timp ce restul până la 227 vor fi produse în Capitală.

"Am discutat în repetate rânduri despre implementarea unuia dintre programele esenţiale de înzestrare a Armatei României - 'Transportorul blindat pentru trupe 8x8'. Pentru prima etapă a acestui program a fost semnat, la începutul anului 2018, un contract cu GDELS-Mowag, pentru achiziţia a 227 de transportoare şi derivate, produse pe platforma Piranha 5, precum şi suportul logistic iniţial. Conform contractului, cu excepţia primelor 30 de transportoare care vor fi produse în facilităţile GDELS-Mowag din Elveţia, celelalte 197 vor fi produse în România, la Uzina Mecanică Bucureşti", a scris ministrul pe Facebook.

Gabriel Leş a efectuat, vineri, împreună cu ministrul Economiei, Niculae Bădălău, o vizită la Uzina Mecanică Bucureşti, pentru a vedea stadiul realizării lucrărilor la liniile de asamblare pentru transportoarele Armatei.

Citește și: România a cumpărat arme şi echipamente sofisticate. Ce face cu ele

"Am discutat, de asemenea, despre primele opt transportoare din contract, care au sosit deja în ţară, după asamblarea în Elveţia, şi despre perspectivele finalizării activităţilor de testare şi evaluare şi procedurilor de acceptanţă la fabrică a tuturor produselor care urmează a fi livrate anul acesta către MApN. Sperăm ca producătorul să poată recupera curând termenele deja stabilite în calendarul de livrare", a precizat Gabriel Leş.

Conform prevederilor contractuale, primele 36 de produse ar fi trebuit să fie livrate în termen de maximum 12 luni de la semnarea contractului subsecvent.

"Însă se constată o întârziere şi ne aflăm încă în termenul de 60 de zile în care compania ar putea să le livreze, la expirarea căruia vor fi calculate penalităţile prevăzute de contract. MApN a achitat un avans de 30% din suma prevăzută în contract, avans pentru care furnizorul a constituit garanţie bancară", a mai spus Leş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel