Blocarea gazului rusesc în Ucraina ar putea aduce prețuri mari consumatorilor europeni, spune Kremlinul
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Transgaz / Foto: Transgaz
Transgaz / Foto: Transgaz
Rusia susține că prețul gazului ar putea crește pentru consumatorii europeni, dacă Ucraina nu renunță la blocarea gazelor prin conductele care tranzitează țara către țările europene.

Blocarea tranzitului de gaze rusești prin conductele din Ucraina a provocat reacții dure atât din partea unor țări europene dependente de acest combustibil dar și din partea Moscovei. Rusia a trecut acum la amenințări.

Consumatorii europeni se vor confrunta cu prețuri mai mari dacă Kievul nu va fi de acord să prelungească acordul privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, odată ce acesta expiră la 31 decembrie, a declarat miercuri Kremlinul.

Ucraina a declarat în repetate rânduri că nu are planuri pentru un nou acord de tranzit al gazelor cu Rusia, în contextul conflictului militar în curs.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor în cadrul unei conferințe telefonice că, în cazul în care Kievul nu prelungește acordul, Rusia ar putea găsi rute alternative, cum ar fi hub-ul de gaze planificat în Turcia.

„Există alte rute, dar, desigur, astfel de decizii ale părții ucrainene vor provoca daune grave intereselor consumatorilor europeni, cei care încă doresc să cumpere gaz rusesc mai accesibil”, a spus Peskov.

Peskov a mai spus că Europa va trebui să plătească mai mult pentru gazul de la alți vânzători, inclusiv pentru gazul natural lichefiat furnizat de Statele Unite.

Majoritatea destinatarilor pentru gazul rusesc care trece prin Ucraina au declarat că s-au pregătit pentru încetarea fluxurilor la sfârșitul acestui an, când expiră acordul de tranzit dintre Ucraina și Rusia, având în vedere că Ucraina a declarat că nu dorește să îl reînnoiască.

O altă opțiune este ca Gazprom să furnizeze o parte din gaze pe o altă rută, de exemplu prin TurkStream, Bulgaria, Serbia sau Ungaria. Cu toate acestea, capacitatea prin aceste rute este limitată.

UE și Ucraina au solicitat, de asemenea, Azerbaidjanului să faciliteze discuțiile cu Rusia cu privire la acordul de tranzit al gazelor.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană a aprobat luna trecută prima sancțiune asupra gazului natural lichefiat rusesc, după negocieri lungi cu Ungaria și Germania, conform Politico.

Sancțiunile nu vor afecta majoritatea exporturilor de gaze naturale lichefiate (GNL) ale Rusiei către UE. În schimb, acestea vor interzice porturilor UE să revândă GNL rusesc după sosire și vor bloca finanțarea pentru terminalele GNL arctice și baltice planificate de Rusia. 

Este un moment cheie pentru UE de la invazia pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022, blocul comunitar a lăsat gazul rusesc nesancționat până acum - chiar dacă a impus interdicții stricte asupra exporturilor de petrol și cărbune. Cu toate acestea, având în vedere dovezile din ce în ce mai numeroase că eforturile Occidentului de a diminua veniturile Moscovei provenite din combustibilii fosili sunt lamentabil de slabe, au început să crească presiunile pentru a ataca această sursă de venit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

La benzinărie
Energie verde / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

De ce scad acțiunile companiilor din industria apărării

Acțiunile companiilor de profil au scăzut brusc, în urma...

Rectificare bugetară
Termocentrala

Termoenergetica demarează pregătirile pentru sezonul rece

Compania Municipală Termoenergetica București a anunțat...

O participare selectă

Ce este proiectul Agora testat de marile bănci ale lumii

Cele mai mari bănci comerciale ale lumii au aderat la...

Energie regenerabilă / sursa foto: Freepik.com

Avertisment IEA: Toată lumea va plăti

La finele acestui deceniu, lumea ar putea fi forțată să...

Șantier

Construcțiile, în scădere în acest an

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a...

Elon Musk / sursa: Wikimedia Commons
Stirile diminetii. Foto: Pexels.com
TAROM
Facebook / sursa foto: Freepik.com / darkdream
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia

”Tichia de mărgăritar” ca mod de guvernare

Este o foarte cunoscută și înțeleaptă zicală românească...

Palatul Victoria
Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Roxana Mînzatu
Europa / sursa foto: Freepik.com
Victor Vevera / Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres
Pompierii nu au putut salva toate ovinele, vacile și păsările prinse de inundații
Comisia Europeana
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia

pixel