BNR, anunţul zilei: Indicele IRCC a urcat la 2,65% pe an. Cum îi afectează pe români
Autor: DCBusiness Team | 30 iun 2022, 11:48
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor urcă la 2,65% pe an.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,65% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I din 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%, conform datelor anunţate de Banca Naţională a României (BNR).

Conform OUG 19/2019, "pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României(...) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor".

Banca Naţională a României a publicat, în data de 2 mai 2019, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

 

Citeşte şi: Veste proastă pentru români. Robor își continuă creşterea

 

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, își continuă trendul ascendent şi a urcat joi la 6,44%, de la 6,41% miercuri.  La începutul lunii iunie, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 5,99%, faţă de 5,01% la început de mai şi 4,6% în aprilie.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la la 6,58%, de la 6,53% cu o zi în urmă. Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 1,86% pentru T4 2021.

 

Să-ţi cumperi sau nu locuinţă sau autoturism în rate în 2022? Sfatul lui Mircea Coşea pentru români

 

Mircea Coșea, analist financiar, oferă sfaturi oamenilor pentru această perioadă grea prin care trecem toți. Analistul ne sfătuiește ca, înainte de toate, să ne facem un buget personal sau de familie, pentru a ști exact de câți bani dispunem în fiecare lună, să prioritizăm cheltuielile și să scăpăm de cele care nu sunt necesare.

Este bine sau nu în această perioadă ca românii să achiziționeze un imobil sau un autoturism în rate?

"Românii să mai aștepte! Deocamdată ceea ce caracterizează perioada pe care o trăim este lipsa de predictibilitate. Nu știm ce se va întâmpla. Nu știm ce se va întâmpla cu lucrurile mari ai acestei planete, vedem războiul din Ucraina, falimentul unor țări ca foametea în Sri Lanka și așa mai departe, nu știm nici cu destinul personal ce se va întâmpla. Nu știm dacă vom avea locuri de muncă, nu știm dacă vom avea aceleași venituri în perioada care vine, deci nu știu cum vor evolua creditele, deci e mai bine așa, cel puțin, sfatul meu e să așteptăm cu marile investiții pe care vrem să le facem pentru familie, cum ar fi un automobil, o casă și așa mai departe, pentru că nu putem fi siguri cu ce se va întâmpla.

Nu știm nici intențiile Guvernului nostru

Unul dintre cele mai importante lucruri, din punctul meu de vedere, atunci când faci o investiție este siguranța pe perioada în care trebuie să returnezi creditul, sau siguranța perioadei în care trebuie să valorifici bunurile pe care le-ai luat. În momentul de față această siguranță nu exista. Niciodată, în ultima perioadă, să zicem de la Revoluție încoace, nu a existat în România o lipsă atât de mare de predictibilitate, o lipsă atât de mare în legătură cu intențiile pe care lumea le are în schimbarea ei, dar mai mult decât atât, nu știm nici intențiile Guvernului nostru cu veșnicele schimbări și veșnicele contradicții dintre cele două partide care formează coaliția în legătură cu subiecte importante pentru investiții, cum ar fi, spre exemplu, Codul Fiscal. Nu cred că e momentul acum să facem așa ceva", a explicat Mircea Coșea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?