BNR: Activele financiare ale administraţiilor publice au crescut la 27,1% din PIB

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Evaluări, estimări, prognoze
Evaluări, estimări, prognoze
De asemenea, angajamentele financiare ale administraţiilor publice, exprimate ca pondere în PIB, s-au majorat cu 7,2 puncte procentuale, ajungând la 55,2% la finele trimestrului 3 din 2023.

Conform datelor centralizate de Banca Naţională a României, evoluţia ascendentă a fost determinată de majorarea semnificativă a stocului disponibilităţilor de natura numerarului şi depozitelor (+43,1%), atingând un nivel de 7,7% din PIB. Această creştere a fost determinată, în principal, de încasarea celei de a doua tranşe aferentă Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă (componenta de împrumut extern nerambursabil în valoare de 1,868 miliarde euro şi componenta de credit în cuantum de 893,3 milioane euro) din cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi de contravaloarea titlurilor de natura datoriei emise de Ministerul Finanţelor în trimestrul 3 din 2023, titluri de stat denominate în euro.

Stocul participaţiilor şi acţiunilor/unităţilor fondurilor de investiţii a crescut cu un punct procentual, până la nivelul de 10,6% din PIB. Creditele acordate de administraţiile publice au ajuns la un nivel de 2% din PIB (în scădere cu 0,4 puncte procentuale comparativ cu T3 din 2022), evoluţie dată, în mare parte, de rambursările efectuate de societăţile nefinanciare.

Creanţele financiare din categoria alte conturi de primit (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe) au crescut cu 0,6 puncte procentuale, până la nivelul de 6,7% din PIB.

"Această evoluţie a fost determinată, în principal, de emisiunile de titluri de stat efectuate de Ministerul Finanţelor în vederea finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei guvernamentale şi sunt reflectate în cadrul instrumentului financiar titluri de natura datoriei, care au crescut cu 5,1 puncte procentuale în perioada analizată, ajungând la 36,6% din PIB", se menţionează în raportul BNR.

Creditele angajate au înregistrat o majorare de 19% în valoare nominală, faţă de trimestrul 3 din 2022 (în termeni relativi, au crescut cu 0,4 puncte procentuale, până la nivelul de 7,5% din PIB), datorită emisiunilor noi de titluri de stat nenegociabile destinate populaţiei din cadrul programului Tezaur.

O tendinţă similară a consemnat şi stocul altor conturi de plătit, care a atins un nivel de 10,2% din PIB, în creştere faţă de trimestrul 3 din 2022 cu 1,7 puncte procentuale. Această evoluţie a fost determinată, în principal, de înregistrarea sumelor datorate societăţilor nefinanciare (în contextul măsurilor întreprinse de stat pentru reducerea impactului rezultat din creşterea preţurilor energiei) şi a înregistrării fondurilor externe nerambursabile (respectiv a componentei de grant încasate conform Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă).

În perioada menţionată, sectorul administraţiilor publice a înregistrat un necesar net de finanţare de 1,1% din PIB, faţă de 1,5% din PIB în T3 2022. Administraţia centrală a consemnat un necesar net de finanţare de 0,8% din PIB în trimestrul 3 din 2023, comparativ cu 1,6% din PIB în acelaşi trimestru al anului anterior.

Administraţiile locale au înregistrat un necesar net de finanţare de 0,1% din PIB, faţă de 0,01% din PIB în T3 2022. Administraţiile de securitate socială au prezentat un necesar net de finanţare de 0,2% din PIB în iulie-septembrie, faţă de o capacitate netă de finanţare de 0,1% din PIB în trimestrul 3 din 2022. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel