BNR: Activele financiare ale administraţiilor publice au crescut la 27,1% din PIB
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Evaluări, estimări, prognoze
Evaluări, estimări, prognoze
De asemenea, angajamentele financiare ale administraţiilor publice, exprimate ca pondere în PIB, s-au majorat cu 7,2 puncte procentuale, ajungând la 55,2% la finele trimestrului 3 din 2023.

Conform datelor centralizate de Banca Naţională a României, evoluţia ascendentă a fost determinată de majorarea semnificativă a stocului disponibilităţilor de natura numerarului şi depozitelor (+43,1%), atingând un nivel de 7,7% din PIB. Această creştere a fost determinată, în principal, de încasarea celei de a doua tranşe aferentă Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă (componenta de împrumut extern nerambursabil în valoare de 1,868 miliarde euro şi componenta de credit în cuantum de 893,3 milioane euro) din cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi de contravaloarea titlurilor de natura datoriei emise de Ministerul Finanţelor în trimestrul 3 din 2023, titluri de stat denominate în euro.

Stocul participaţiilor şi acţiunilor/unităţilor fondurilor de investiţii a crescut cu un punct procentual, până la nivelul de 10,6% din PIB. Creditele acordate de administraţiile publice au ajuns la un nivel de 2% din PIB (în scădere cu 0,4 puncte procentuale comparativ cu T3 din 2022), evoluţie dată, în mare parte, de rambursările efectuate de societăţile nefinanciare.

Creanţele financiare din categoria alte conturi de primit (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe) au crescut cu 0,6 puncte procentuale, până la nivelul de 6,7% din PIB.

"Această evoluţie a fost determinată, în principal, de emisiunile de titluri de stat efectuate de Ministerul Finanţelor în vederea finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei guvernamentale şi sunt reflectate în cadrul instrumentului financiar titluri de natura datoriei, care au crescut cu 5,1 puncte procentuale în perioada analizată, ajungând la 36,6% din PIB", se menţionează în raportul BNR.

Creditele angajate au înregistrat o majorare de 19% în valoare nominală, faţă de trimestrul 3 din 2022 (în termeni relativi, au crescut cu 0,4 puncte procentuale, până la nivelul de 7,5% din PIB), datorită emisiunilor noi de titluri de stat nenegociabile destinate populaţiei din cadrul programului Tezaur.

O tendinţă similară a consemnat şi stocul altor conturi de plătit, care a atins un nivel de 10,2% din PIB, în creştere faţă de trimestrul 3 din 2022 cu 1,7 puncte procentuale. Această evoluţie a fost determinată, în principal, de înregistrarea sumelor datorate societăţilor nefinanciare (în contextul măsurilor întreprinse de stat pentru reducerea impactului rezultat din creşterea preţurilor energiei) şi a înregistrării fondurilor externe nerambursabile (respectiv a componentei de grant încasate conform Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă).

În perioada menţionată, sectorul administraţiilor publice a înregistrat un necesar net de finanţare de 1,1% din PIB, faţă de 1,5% din PIB în T3 2022. Administraţia centrală a consemnat un necesar net de finanţare de 0,8% din PIB în trimestrul 3 din 2023, comparativ cu 1,6% din PIB în acelaşi trimestru al anului anterior.

Administraţiile locale au înregistrat un necesar net de finanţare de 0,1% din PIB, faţă de 0,01% din PIB în T3 2022. Administraţiile de securitate socială au prezentat un necesar net de finanţare de 0,2% din PIB în iulie-septembrie, faţă de o capacitate netă de finanţare de 0,1% din PIB în trimestrul 3 din 2022. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel