"Chiar dacă România nu este încă membră a Eurogrup-ului, BNS a transmis preşedintelui României, d-nul Klaus Iohannis, solicitarea ca la reuniunea de astăzi a Consiliului European să susţină în numele României includerea emiterii de titluri de creanţă europene (EU Bonds) în pachetul de măsuri pregătit la nivel european pentru a face faţă impactului social şi economic al pandemiei de coronavirus", se menţionează în comunicatul BNS.
Blocul Naţional Sindical apreciază că România şi întreaga Europă riscă o recesiune chiar mai gravă decât cea care a urmat crizei financiare din 2008 - 2009, ca urmare investiţii semnificative în protejarea locurilor de muncă şi a economiilor statelor membre sunt imperios necesare în această perioadă.
"În acest sens propunem următoarele: EU Bonds ar trebui să finanţeze nu numai infrastructura şi consumabilele pentru sistemele naţionale de sănătate, ci şi măsuri de urgenţă în domeniul ocupării (forţei de muncă, n.r.). EU Bonds ar trebui emise la rate de dobândă foarte mici sau 0. EU Bonds ar trebui să fie emise printr-un vehicul al UE, nu unul interguvernamental, sub control democratic şi să sprijine progresul social şi dezvoltarea durabilă. Politica de cheltuieli să fie încredinţată Comisiei Europene (prin sisteme de sprijin a şomerilor şi compensaţii de venit pentru lucrătorii ale căror relaţii de muncă au fost suspendate, inclusiv lucrătorii independenţi şi atipici), în co-decizie cu Consiliul şi Parlamentul European şi cu consultarea partenerilor sociali", se precizează în comunicatul BNS.
Avertisment. Elena Cristian: Mulți dintre ei nu au pe nimeni, nu-i putem lăsa așa
Organizaţia sindicală aminteşte că statele membre UE se confruntă în ultimele săptămâni cu o situaţie aproape fără precedent, ca urmare, instituţiile europene, guvernele statelor membre, sindicatele şi organizaţiile patronale trebuie să aloce toate resursele disponibile combaterii epidemiei de coronavirus şi a fenomenului economic şi social.
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi, la o videoconferinţă cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19.
Potrivit agendei şefului statului, videoconferinţa va avea loc la ora 17,00.
Este cea de-a treia videoconferinţă a membrilor Consiliului European pe tema noului coronavirus.
Potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului European, discuţiile se vor axa pe patru priorităţi identificate şi discutate şi la reuniunile anterioare: limitarea răspândirii virusului, furnizarea de echipamente medicale, cu un accent pe măşti şi dispozitive de protecţie respiratorie, promovarea cercetării în vederea dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19, combaterea consecinţelor socio-economice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...